Ana SayfaGüncelİsveçli vekillerden Erdoğan hakkında ‘savaş suçu’ndan soruşturma açılması için başvuru

İsveçli vekillerden Erdoğan hakkında ‘savaş suçu’ndan soruşturma açılması için başvuru

HABER MERKEZİ – İsveçli parlamenterler, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “soykırım, insanlık ve savaş suçları”ndan soruşturma açılması için Stockholm Uluslararası Savcılığına başvuruda bulundu.

İsveç’te beş milletvekili, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri hakkında Stockholm Uluslararası Savcılığı’na başvuruda bulundu.

Erdoğan hakkında yapılan başvuruda “soykırım, insanlık ve savaş suçları”ndan soruşturma açılması istendi.

Hakkında suç duyurusunda bulunan yetkililerin ülkeye gelmeleri halinde yargılanmaları da talep edildi.

‘Soykırım, insanlık ve savaş suçu’

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre suç duyurusunda, dönemin hükümet yetkililerinin Temmuz 2015-Aralık 2016 tarihleri arasında Şırnak, Cizre, Silopi ve Sur’da yaşanan ölüm ve yıkımlardan sorumlu oldukları öne sürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Af Örgütü, Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) yayımladığı raporlar, ölüm ve yıkımlardan sonra çekilen resimler de kanıt olarak sunuldu.

Cizre’de yaşananlar ile Saddam Hüseyin’in 1982 yılında Dujail’de gerçekleştirdiği katliam arasında benzerlikler bulunduğunu iddia eden İsveçli parlamenterler, “Irak mahkemesi Saddam Hüseyin’i bu suçtan dolayı soykırım suçu işlemekten mahkum etti” diyerek Cizre’de yaşananların daha kapsamlı olduğu ileri sürüldü.

Başvuruda, “Adı geçen örgütlerin raporlarında belirtilen Türk devleti/hükümetinin Kürtlere yönelik işlediği suçlar bizlere göre soykırım, insanlık ve savaş suçudur” da denildi.

İsveçli parlamenterler, Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Savunma Bakanı Fikri ışık ve eski Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hakkında da sorumlu tutulması gerektiğini ileri sürdü.

Başvuruyu yapan İsveçli vekiller

Başvurunun altında İsveç Çevre Partisi Yeşiller Milletvekilleri Annika Lilemets, Valter Mutt, Carl Schlyer ve Jabar Amin ile İsveç Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh’in imzaları bulunuyor.