Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadın avukatlar: Bu tasarı cinsel istismarın görünmez kılınmasına yol açar

Kadın avukatlar: Bu tasarı cinsel istismarın görünmez kılınmasına yol açar

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, müftülere nikah kıyma yetkisi de verecek Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılacak değişikliğin ‘cinsel istismarı görünmez kılacağını’ belirtti.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısına ilişkin adli hizmet binasında basın toplantısı düzenledi.

Baro Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Aslı Pasinli, tasarının 5. maddesine göre, “Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacağına” ilişkin bir düzenleme getirdiğini belirtti ve bu maddenin sakıncalarını anlattı.

Dolayısıyla istismara uğrayan kız çocuklarının sağlık personeli tarafından resmi birimlere bildirilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılıyor. Bu zorunluluğun kaldırılarak sözlü beyanlara dayandırılması söz konusu doğumların takibinin zorlaştırılması ve istismarın görünmez kılınmasına yol açıcıdır. İstismarcıların tespiti ve yargı önüne getirilmesini zorlaştırıcı bir düzenlemedir.

‘Kayıt dışı evliliklere gebe uygulama’

Düzenlemenin kabulü halinde il ve ilçe müftülerine evlendirme yetkisi verileceğine de dikkat çeken Pasinli, bunun küçük yaşta evlilikleri kolaylaştırıcı etkiye sahip olacağını vurguladı.

Pasinli aynı zamanda evliliklerin bildirilmesi yükümlülüğünün de bu tasarı ile kaldırıldığı için kayıt dışı evliliklere gebe bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, anayasanın laiklik ilkesine ve Medeni Kanun’a aykırılıklara değindi.

‘Genel ahlak’ ilkesi kadın kazanımlarına saldırı

Tasarının 31. maddesindeki “genel ahlak” ibaresinin kadın mücadelesinin tüm kazanımlarını bertaraf edici nitelikte olduğuna vurgu yapan Pasinli şunları söyledi:

Bu düzenlemeyle göre Türkiye vatandaşlığına geçme koşulları arasına genel ahlak ölçütü getirilmek isteniyor. Başta kadın mücadelesinin tüm kazanımları adına söz konusu düzenlemenin Anayasa ve medeni kanundaki birçok kazanımı bertaraf edici nitelikte olması ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar açısından kabul edilemez. Cinsel istismarın takibinin zorlaştırıcı belli bir dine mensup makamları ön plana çıkaran bu tasarının yasalaşmasına olan tepkimizi dile getiriyoruz.


Kaynak: Dihaber

Previous post
Mültecilere su dahi verilmiyordu: Fransa yargısından 'insanlık ayıbı'na son veren karar
Next post
Halkın mekanı yoktur - Jacques Rancière