Ana SayfaEkoloji‘Kahve ölüm riskini azaltıyor’

‘Kahve ölüm riskini azaltıyor’

HABER MERKEZİ – Yeni bir araştırmaya göre düzenli kahve tüketimi ölüm riskini azaltıyor.

İçerisinde bulunan kafein nedeniyle sağlığa yararlı olup olmadığı tartışılan kahveye dair ezber bozan bir araştırma yapıldı.

Uluslararası bir araştırma ekibinin 10 Avrupa ülkesinde yarım milyondan fazla kişinin ölüm oranlarını inceleyerek yaptığı araştırma sonuçlarında kahvenin yararlarına dikkat çekildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre araştırma sonuçları “Annals of Internal Medicine” adlı tıp dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın yapıldığı 16 buçuk yıl sonunda elde edilen sonuçlara göre, kahve tüketimi günlük 580 mililitreden fazla olan erkeklerin hayatını kaybetme ihtimali kahve içmeyenlere oranla yüzde 12 daha düşük.

Bu oran kadınlarda yüzde 7 olarak tespit edildi. Kahvenin etkilerini nesnel bir şekilde saptayabilmek için beslenme, sigara alışkanlığı gibi faktörler ise araştırmaya dahil edilmedi.

Günde 3 fincan kahve zararlı değil

Araştırma verilerine göre diğerlerine kıyasla daha fazla kahve içen kişilerin ölüm riski hemen her hastalıkta daha düşük. Bu etkiye özellikle kalp-damar ve sindirim rahatsızlıkları örnek gösterildi.

Araştırma ekibinin başkanı Marc Gunter, araştırmaların sınırlı olması sebebiyle insanlara kahve için yada içmeyin gibi bir tavsiyede bulunamayacaklarını söyledi.

Ancak Gunter, günde yaklaşık 3 fincan kahve tüketiminin sağlığa zararlı olmadığı, bilakis olumlu etkileri olabileceği yönünde sonuçlara ulaştıklarını bildirdi.

Araştırmacılar, kahvenin dünyada en çok tercih edilen içeceklerden biri olduğuna dikkat çekerek dünya genelinde günde 2,25 milyar fincan kahve içildiğini ifade etti.