Ana SayfaGüncelKalın’dan ‘yeni operasyon’ açıklaması: Sınır güvenliği için tedbir alabiliriz

Kalın’dan ‘yeni operasyon’ açıklaması: Sınır güvenliği için tedbir alabiliriz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’ye yönelik yeni bir operasyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, “Sınır güvenliği anlamında gerekli tedbirler her zaman alınabilir” cevabını verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Saray’da gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Katar krizi

Katar krizine dair Türkiye’nin tutumuna ilişkin sorulan soruya, “Netice alınabileceğine dair emareler var” cevabını veren Kalın, “Olumlu yönde adım atılması için gayretlerimiz devam ediyor” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son olarak dün ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesini anımsatan Kalın, “Orada da Körfez krizinin sonlandırılması, gerilimin düşürülmesi, müzakere yoluyla bir çözüm bulunması konusunda görüş teatisinde bulundular” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinin nedeninin de Astana’da yapılacak çatışmasızlık bölgesine ilişkin üçüncü toplantı olduğunu söyleyen Kalın, “Sürecin devamı olarak çatışmasızlık bölgelerinin uygulanması için bir çalışma yürütülüyor” açıklamasında bulundu.

Afrin’e asker müdahale

Cenevre toplantılarının da Temmuz ayında devam edeceğini aktaran Kalın, şöyle devam etti:

Bütün amacımız oradaki çatışmaların durdurulması, iki siyasi geçiş sürecinin sağlanması, üç insani yardımların orada ivedilikle ulaştırılması. Dolayısıyla bizim, Amerika Birleşik Devletleri’nin Rakka operasyonu bağlamında ya da DEAŞ terörüyle bağlamında YPG’ye verdiği desteği kabul etmemiz mümkün değil.

ABD’nin IŞİD’le mücadele eden YPG’ye silah teminini kabul etmeyeceklerini de tekrarlayan Kalın, “Pozisyonumuzda hiçbir değişiklik yok. Rakka operasyonu bittikten sonra da böyle olacak. Terörle mücadelede çifte standart hiçbir şekilde kabul edilemez” diye konuştu.

Son günlerde Türkiye’nin Afrin’e askeri müdahalesi tartışılırken Kalın, “Bölgede yeni bir operasyon olacak mı?” sorusuna ise “Sınır güvenliği anlamında gerekli tedbirler her zaman alınabilir” şeklinde kısaca bir yanıt verdi.

Geçtiğimiz Salı günü, TSK tarafından sınıra yerleştirilen obüslerle Afrin bombalanmış ve Kilis-Hatay sınırına askeri sevkiyat yapılmıştı.