Ana SayfaGüncelKörfez ülkeleri: Katar talepleri karşılamadı, ambargo sürecek; umarız Türkiye tarafsız kalır

Körfez ülkeleri: Katar talepleri karşılamadı, ambargo sürecek; umarız Türkiye tarafsız kalır

HABER MERKEZİ – Körfez ülkeleri, Katar’ın önerdikleri talepleri karşılamadığını duyurarak ülkeye yönelik ambargonun süreceğini duyurdu. Ayrıca yapılan açıklamada “Umarız tarafsız kalır” denilerek Türkiye’ye de uyarıda bulunuldu.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ablukanın kaldırılması karşılığında Katar’a sunduğu talepler için verdiği 10 günlük mühlet ve 48 saatlik ek süre sona erdi.

Toplam 12 günlük sürenin ardından Katar’ın Körfez ülkelerinin taleplerine olumsuz yanıt verdiği açıklandı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn tarafından konuya dair yapılan ortak açıklamada Doha’nın talepleri karşılamadığı belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanı tarafından duyurulan ortak açıklamada “Katar’ın doğru yolu bulacağını umuyoruz” denildi.

Açıklamada “politikalarını değiştirmediği sürece Katar’a siyasi ve ekonomik ambargonun süreceği” ifade edildi.

Türkiye’ye uyarı: Umarız tarafsız kalır

Ayrıca Suudi Arabistan da ileride Katar’a yönelik adımlar atacağını belirterek “Umarız Türkiye krizde tarafsız kalır” açıklamasında bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir ayrıca “Katar politikalarını değiştirene kadar ekonomik ve siyasi boykot sürecek” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı ise geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir uzlaşma anlaşmasının imzalanmayacağını açıklamıştı.

Katar’a ambargo uygulayan ülkeler 22 Haziran’da yaptırımların sona erdirilmesi için ülkeye yönelik ön şartlarını ortaya koyan bir talep listesi sunmuştu.

Listede Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’nin kapatılması, İran’la ilişkilerin sınırlandırılması, Katar’daki Türk askeri üssün kapatılması gibi talepler yer alıyordu.

Listede, Türkiye’nin kurduğu askeri üssün kapatılması maddesine ise Ankara’dan ‘jet yanıt’ gelmişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Körfez ülkelerinden gelen çağrı için “Katar’daki üssün kapatılması gibi bir ihtimalin olmadığını” söylemişti.