Ana SayfaGüncelKriz giderek büyüyor, Almanya sertleşiyor, yeni önlemler gündemde

Kriz giderek büyüyor, Almanya sertleşiyor, yeni önlemler gündemde

HABER MERKEZİ – Almanya ile Türkiye arasında yaşanan krizin yankıları Almanya’da sürüyor. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, ‘’Türkiye bu tür oyunları sürdürürse Türkiye’ye giden Almanya vatandaşlarına hiçbir garanti verilemeyeceğini’’ belirtirken, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada ‘Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı’ yorumunda bulundu. Başbakanlık Müsteşarı Altmaier de Türkiye’ye karşı yeni önlemlerin gündeme gelebileceği mesajı verdi.

Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan altı hak savunucusu arasında yer alan Almanyalı insan hakları aktivisti Peter Steudtner’in tutuklanması, son dönemde İncirlik ve Konya’daki üslere Alman yetkililerin ziyaretine izin verilmemesi ve gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu nedeniyle kriz halinde olan Almanya ile Türkiye ilişkilerinde yeni bir kriz başlattı.

Almanya Türkiye’ye karşı bir dizi ekonomik ve diplomatik yaptırım kararı alırken, Bild gazetesi Almanya’nın Türkiye ile savunma projelerini de askıya aldığını duyurdu.

“Türkiye’ye alınan önlemler gerekli, yeni önlemler gündeme gelebilir”

Bugün ise Alman Maliye ve Adalet Bakanı ile Başbakanlık Müsteşarı Altmaier’den iki ülke arasındaki krize dair yeni açıklamalar geldi.

Altmaier, hükümetin Türkiye ile ilgili olarak aldığı önlemlerin ‘kesinlikle gerekli’ olduğunu söyledi.

Almanyalı Bakan, ‘Bild am Sonntag’ gazetesine verdiği mülakatta “Alman vatandaşlarını ve Alman şirketlerini korumakla mükellef olduklarını” belirtti.

Türkiye’nin tutumunun kabul edilemeyeceğini söyleyen Altmaier “Türkiye’nin ancak hukukun üstünlüğüyle başarılı olabileceğini” sözlerine ekledi.

Altmaier, Cuma günü ZDF kanalına yaptığı açıklamada da Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ilan ettiği politika değişikliğinin bir süreç olduğunu ve ek önlemlerin gerekli olup olmadığının yakından takip edileceğini söyledi.

Başbakanlık Müsteşarı, Alman hükümetinin AB üyelik süreci kapsamında Türkiye’ye yapılan ödemelerin durdurulması için AB üyeleri nezdinde girişimlerde bulunacağını da belirtti.

“Türkiye, hukuk devleti değil”

Ayrıca Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas da “Türkiye’nin hukuk devleti olmadığı”yorumunda bulundu.

Maas, “Türkiye’ye gidenlerin, maalesef bir hukuk devletinde tatil yapmadıkları açıktır” diye konuştu.

‘Bild’ gazetesine verdiği demeçte Almanya Maliye Bakanı Schäuble ise Türkiye’nin ‘bu tür oyunları’ sürdürdüğü takdirde Alman vatandaşlarının tatil yapması için riskli bir ülke haline geldiğini savundu.

Schäuble sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye, Alman parlamenterlerin Konya’daki NATO üssünde görevli Alman askerlerini ziyaretinde de olduğu gibi bu tür oyunları sürdürdüğü takdirde Almanlara ‘Türkiye’ye giderseniz kendiniz sorumlu olursunuz, size hiçbir garanti veremeyiz’ demek mecburiyetinde kalırız.

Bakan, Türkiye ile eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti’nin karşılaştırdığı devam eden açıklamasında ise şunları söyledi:

Türkiye’deki keyfi tutuklamalar ve asgari konsolosluk standartlarına uyulmaması, bana eski Almanya Demokratik Cumhuriyet hatırlatıyor.

Eski Doğu Almanya’ya gidenler başlarına bir şey geldiği takdirde kimseden yardım bekleyemeyeceklerini biliyorlardı.

Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier de hükümetin Türkiye ile ilgili olarak aldığı önlemlerin ‘kesinlikle gerekli’ olduğunu söyledi.

Altmaier ‘Bild am Sonntag’ gazetesine verdiği mülakatta, ‘Alman vatandaşlarını ve Alman şirketlerini korumakla mükellef olduklarını’ belirtti.

Türkiye’nin tutumunun kabul edilemeyeceğini söyleyen Altmaier ‘Türkiye’nin ancak hukukun üstünlüğüyle başarılı olabileceğini’ sözlerine ekledi.

Altmaier, cuma günü ZDF kanalına yaptığı açıklamada da Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in dün ilan ettiği politika değişikliğinin bir süreç olduğunu ve ek önlemlerin gerekli olup olmadığının yakından takip edileceğini söyledi.

“Erdoğan rejiminin keyfiyeti kestirilemeyecek noktada, mahkemelerden bağımsız kararlar beklenemez’’

İki ülke arasındaki krize ilişkin tartışmalara katılan Alman Hakimler Birliği Başkanı Sven Rehbehn, ilan edilen önlemlere destek verdi ve Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları için artık hukuk devleti ilkelerine uygun bir yargılama süreci beklenemeyeceğini savundu.

Rehbehn, “Türkiye’de tutuklu Alman vatandaşlarına yönelik suçlamaların bağımsız bir şekilde soruşturulabileceğine dair pek bir umut kalmadığını” belirterek şunları söyledi:

Erdoğan rejiminin keyfiyeti artık kestirilemeyecek noktaya geldi. Hukuk devletine yaraşır etkin bir kontrol sistemi ise büyük ölçüde devredışı kaldı.

Sven Rehbehn ayrıca, tasfiye edilen ve tutuklanan binlerce hakim ve savcının yerlerine “alelacele, dar kapsamlı eğitimle hükümete yakın isimlerin getirildiği” eleştirisinde bulundu.

 


Bu haber DW Türkçe’den derlenmiştir.