Ana SayfaGüncelKriz sürerken Merkel’den açıklama: Konya’da taviz verilmeyecek

Kriz sürerken Merkel’den açıklama: Konya’da taviz verilmeyecek

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ‘ziyaret uygun’ değil açıklamasına karşın Almanya Başbakanı Angela Merkel parlamenterlerin Konya NATO üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmelerinde ısrarlı olduğunu açıkladı.

Almanya-Türkiye ilişkilerinde yeni bir krizin habercisi olan Konya’daki NATO üssü ile ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel’den açıklama geldi.

Alman milletvekillerinin Konya’daki üssü ziyaret etmesine Türkiye’nin izin vermemesi karşısında Merkel, Alman parlamenterlerin Konya NATO üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmelerinde ısrarlı olduğunu açıkladı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Merkel, Alman ARD televizyonuna verdiği mülakatta Ankara ile siyasi pazarlık yapılıp yapılmayacağı sorusunu da yanıtladı.

Soruya “böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığı” yanıtını veren Merkel, durumun ‘can sıkıcı’ olduğunu ve ziyaret hakkının başka konularla karıştırılamayacağını söyledi.

Ziyaret izni için şart öne sürülmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayan Merkel, milletvekillerinin askerleri ziyaret etme hakkının bulunduğunu ve Türkiye ile hem kendilerinin, hem de NATO’nun görüşeceğini, alınacak sonuca göre de karar verileceğini duyurdu.

Ne oluyor?

Türkiye, bir yıl önceki darbe teşebbüsünün ardından Almanya’dan iltica hakkı alan subayların iade edilmemesine sert tepki göstermişti.

Angela Merkel Almanya’nın iltica taleplerine nasıl karşılık vereceği ile Türkiye’deki Alman askerlerini ziyaret hakkı arasında hiçbir ilişki kurulamayacağını söylese de bu durum krize evirilerek iki ülke arasındaki üs anlaşmalarının iptaline kadar gitmişti.

Türkiye’nin İncirlik’teki Alman birliğinin Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermemesi üzerine Berlin yönetimi Alman birliğinin İncirlik’ten tahliyesine karar vermişti.

Şimdi de benzer şekilde Alman milletvekillerinin Konya’daki NATO Üssü’nü ziyaret etmesine Türkiye’nin izin vermemesi Berlin-Ankara hattında yeni bir gerginliğe yol açmış durumda.

Durum karşısında Alman siyasetçiler ise İncirlik’ten sonra Konya’dan da Alman askerlerinin çekilmesini istiyor.