Ana SayfaDünyaKuzey Kore’den bir ‘kıtalararası balistik füze’ denemesi daha: Bütün Amerika menzilimizde

Kuzey Kore’den bir ‘kıtalararası balistik füze’ denemesi daha: Bütün Amerika menzilimizde

HABER MERKEZİ – Kuzey Kore, bir öncekinin üzerinden bir ay geçmeden bugün bir ‘kıtalararası balistik füze’ (ICBM) denemesinde daha bulundu. Kuzey Kore Başkanı Kim Jong-un ‘Bütün ABD’nin menzilimizde olduğunu kanıtladık, bu Yankee’lere sert bir uyarıdır’ açıklamasında bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ‘ICBM için ekonomik kaynak sağlayan Rusya ve Çin bu krizden sorumludur’ dedi.

Kuzey Kore yaptırımlara rağmen nükleer silah programı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Bir öncekinin üzerinden henüz bir ay geçmeden “bir ‘kıtalararası balistik füze’(ICBM) denemesi daha gerçekleştirildiği ve bu deney sonunda Amerika kıtasının tamamının menzillerinde olduğunu kanıtladıkları” iddia edildi.

Kim Jong-un: Bütün Amerika menzilimizde, bu Yankee’lere sert bir uyarı

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın haberine göre bugün sabaha karşı yapılan füze denemesini Başkan Kim Jong-Un yönetti ve ‘Eğer bize saldırmayı düşünürse bunun ABD için çok da akıl karı olmayacağına dair sert bit uyarı. ABD için mezar uyarısı diyelim. Eğer Yankeeler uyarılara rağmen ülkemize nükleer atmaya kalkarlarsa bir sonraki ICBM ‘kazasız belasız’ gitmez’ dedi.

ABD: ICBM testlerinin ekonomik destekçileri ve sorumluları Rusya ve Çin

ABD ve Güney Kore, ICBM testlerinin gerçekleştiğini onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Cumartesi günü yaptığı açıklamada deneyi Birleşmiş Milletler ilkelerine ‘bariz bir saldırı’ olarak nitelendirdi ve ‘Rusya ve Çin, Kuzey Kore’nin yaptığı nükleer ve füze denemelerinin ekonomik destekçileri olarak, oluşan bu bölgesel ve hatta küresel tehdidin sorumlusudur’ dedi.

Ne olmuştu?

Kuzey Kore yaptırımlara rağmen nükleer silah programı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

İkisi geçen yıl olmak üzere 2006 yılından bu yana 5 nükleer füze denemesi yapan Kuzey Kore, 5 Nisan Çarşamba günü de balistik füze denemesinde bulunmuştu. Japonya’ya doğru fırlatılan füze 60 kilometre uçtuktan sonra infilak etmişti.

Kuzey Kore’nin üzerinde çalıştığı nükleer başlıklı füzelerin menzilinin ABD topraklarına ulaşabildiği belirtiliyor.

Amerikan yönetimi ise Kuzey Kore’nin füze denemesine sert tepki gösteriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, eğer Çin Kuzey Kore’ye nükleer silah programından vazgeçme yönünde baskı yapmazsa, ABD’nin Kuzey Kore konusunda tek başına hareket edeceğini ifade etmişti.

Öyle ki ABD Nisan ayında Deniz Kuvvetleri’ne ait bazı savaş gemilerini Kore Yarımadası’na göndermişti.

Kuzey Kore ise bu hamleye karşılık olarak ABD’nin gönderdiği uçak gemisini vurmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

4 Temmuz’da Kuzey Kore yaptığı ICBM denemesi sonucu ‘Kıtalararası balistik füze çalışmalarını tamamladık, istediğimiz yeri vururuz’ demişti.

5 Temmuz’da ABD ve Güney Kore, Kuzey Kore’ye karşı ‘gösteri atışları’ yapmıştı.


Karınca Dış Haberler