Ana SayfaGüncelMeclis daha da ‘sessizleşecek’: AKP ve MHP içtüzük değişikliğinde anlaştı

Meclis daha da ‘sessizleşecek’: AKP ve MHP içtüzük değişikliğinde anlaştı

HABER MERKEZİ –AKP ve MHP içtüzük konusunda 17 maddelik ortak metin hazırladı. İki partinin uzlaşısıyla yapılacak değişiklikler arasında grup önerilerinin sınırlandırılması, Meclis araştırma önergelerinin Genel Kurul’da okunmaması, ‘usul tartışmaları’nda yetkinin Meclis Başkanı’na verilmesi, döviz ve pankart açmanın ‘kınama cezası’ kapsamına alınması gibi maddeler yer alıyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)  ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Meclis içtüzüğünün değiştirilmesi konusunda anlaştı.

Meclis’te gerçekleşen toplantı yaklaşık 6 saat sürdü.

Görüşmede, AKP adına Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, MHP Grubu adına ise Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile Afyon Milletvekili Mehmet Parsak yer aldı.

İki partinin uzlaşıya vardığı 17 maddeden oluşan metin ile yapılacak bazı değişiklikler şu şekilde:

  • Düzenlemeyle grup önerilerine sınırlama getiriliyor. Grup önerilerinde sadece öneri sahibi, grup sözcüsü olarak 5 dakika konuşacak. Ardından Genel Kurul’da oylama yapılacak. Mevcut uygulamada, grup önerileri için Meclis’te grubu bulunan partilerin sözcüleri, 10’ar dakika konuşuyor. Görüşme, bir saat sürüyordu.
  • Genel Kurul’da birleşimi yöneten başkan, 15 milletvekiline yerlerinden birer dakika konuşma izni verecek. Bu düzenleme tüzük hükmü haline getirilecek. Milletvekillerinin önceki oturumdaki konuşmasının tutanaklara doğru geçirilmesi amacıyla yapılan düzeltme uygulaması ise kaldırılacak.
  • Meclis araştırma önergeleri de Genel Kurul’da okunmayacak.
  • Muhalefetin “usul tartışması” isteğine karşı birleşimi yöneten başkana usul tartışması açıp açmama konusunda “takdir yetkisi” verilmesi öngörülüyor.
  • Muhalefetin Meclis TV’nin sürekli açık kalması önerisi ise değerlendiriliyor.
  • Yeni düzenleme ile muhalefetin sık sık başvurduğu yoklama ve karar yeter sayısı istemlerine kısıtlama getiriliyor.
  • Bir birleşim içinde, tasarı ve tekliflerin genel görüşmesi ve maddelerine geçişte veya temel kanunsa bölümlerine geçişte yoklama istenebilecek.
  • Milletvekillerine “kınama cezası” kapsamına “döviz-pankart açmak” da eklenecek.
  • Milletvekillerine hakaret eden ve fiili saldırıda bulunan milletvekillerine ise para cezası uygulanacak.