Ana SayfaDünyaMeksika’da Aztek Uygarlığı’ndan kalma ‘kafatası kuleleri’ bulundu

Meksika’da Aztek Uygarlığı’ndan kalma ‘kafatası kuleleri’ bulundu

HABER MERKEZİ – Meksika’da Aztek Uygarlığı’nın eski başkenti Tenochtitlan’da bulunan ‘kafatası kuleleri’nin daha önceki örnekler gibi ülkeyi işgal eden İspanyol askerlerin kafataslarından oluşmayışı, uygarlığın adak kültürü ile ilgili bilinenleri yeniden yazdırıyor.

Aztekler, 15 ve 16. yüzyıl başlarında, bugünkü Meksika’nın orta ve güney kesimlerinde yaşayan bir uygarlık.

Daha sonra Meksika’nın başkenti Mexico City sınırları içerisinde kalan Aztek Uygarlığı’nın başkenti Tenochtitlan yakınlarında bulunan ve 650’den fazla kafatasından oluşan ‘kafatası kuleleri’ Aztek İmparatorluğu’nda ‘adak kültürü’ ile ilgili soruları tekrar gündeme getirdi.

Kule kadın ve çocukların kafataslarından oluşuyor

Yaklaşık altı metre çapında olan kule, Azteklerde güneşin, savaşın ve adak insanların tanrısı olan Huitzilopochtli’nin tapınağının köşesinde bulunuyor.

İlginç olan ise silindirik kule daha önce bulunan Huey Tzompantli gibi ülkeyi işgal eden İspanyol askerlerin kafataslarından değil, kadın ve çocukların kafataslarından oluşuyor.

Daha önce Huey Tzompantli’nin genç İspanyol erkeklerin kafataslarından oluştuğu ve işgal sırasında Azteklerin ‘onları korkutmak’ için halka açık sergiledikleri bir yapı olduğu İspanyol kaynaklardan da teyit edilerek doğrulanmıştı.

‘Daha önce karşılaşmadığımız bir örnek’

Antropolog Rodrigo Bolanos, “Burada daha önceki bilgilerimizle açıklayamadığımız, kaydı olmayan bir şey olmuş. Bu kule bulunduğunda da  İspanya ülkeyi işgal ettiğinde asker olarak gelen genç erkeklerin kafataslarını bekliyorduk, oysaki kafatasları kadın ve çocuklara ait. Bu Huey Tzompantli’de bir ilk” dedi.

Bölgede çalışan arkeologlardan Raul Barrera ise, ‘kafataslarının Tzompantli’de halka açık bir şekilde sergilendikten sonra buraya getirildiğini düşündüklerini’ belirtiyor.

Şu ana kadar kireçle kaplanmış 676 kafatası bulundu, arkeologlar bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

Aztekler ve diğer Mezoamerikan halkların ‘güneşe hediye etmek için’ insanları ‘adak olarak’ feda ettikleri ayinler yaptıkları biliniyor.


Karınca Dış Haberler