Ana SayfaDünyaMescid-i Aksa protestoları: Üç Filistinli yaşamını yitirdi, 140’ın üzerinde yaralı var

Mescid-i Aksa protestoları: Üç Filistinli yaşamını yitirdi, 140’ın üzerinde yaralı var

HABER MERKEZİ – Sabah saatlerinde Kudüs’te İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın ibadete kapatılmasını protesto eden Filistinlilere müdahale etti. Müdahale sırasında üç Filistinlinin öldüğü belirtildi. Çıkan çatışmalarda 140’ın üzerinde yaralanın olduğu aktarıldı.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü İsrail polisi Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın Aslan Kapısı yakınlarında üç Filistinli’yi öldürmüştü.

Olay sonrasında Mescid-i Aksa 17 yıl sonra ilk defa Müslümanlar için kutsal kabul edilen günde ibadete kapanmış, Pazar günü tekrar açıldığında ise İsrail mescidin girişine metal dedektörleri koymuştu.

İsrail’in bugün 50 yaşının altındaki erkek müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişini yasakladığını açıklamasının ardından Filistinliler dedektör uygulamasını ve giriş yasağını protesto etmek için bugün mescidin önünde toplandı.

Filistinli bir genç hayatını kaybetti

CNN’in bölgedeki muhabirleri, İsrail polisinin barışçıl gösteri yapan Filistinlileri darp ettiğini, biber gazı sıktığını, üzerlerine silah doğrultarak tehdit ettiklerini ve plastik mermi ile ateş açtıklarını kaydetti.

AL Jazeera English, İsrailli bir yerleşimci tarafından bir kişinin öldürüldüğünü ve devam eden çatışmalarda 140’ın üzerinde yaralı olduğunu belirtti.

BBC’de yer alan habere göre ise Filistin Sağlık Bakanlığı, 3 Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, Filistinlilerin ölümleriyle ilgili ayrıntılı açıklama yapmadı.

Filistin Sağlık Bakanlığı 18 yaşında bir Filistinlinin İsrailli bir yerleşimci tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Bazı yerel kaynaklar, hayatını kaybedenlerin sayısının iki olduğunu aktardı.

Associated Press on Filistinli halk liderinin de gözaltına alındığını belirtti.

BDS Türkiye: Kapsamlı bir boykot mücadelesi yükseltilmeli

Mescid-i Aksa’ya yönelik uygulamalara ilişkin bir açıklama yapan BDS Türkiye (Filistin İçin İsrail’e Boykot Girişimi), “Son bir haftada yaşanan bu gelişmeler, yıllardır devam eden bir sürecin en yeni halkalarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, “İsrail Kudüs’ü Arapsızlaştırılmaya ve Batı Şeria’dan tecrit etmeye çalışıyor. Bu ağır koşullar altında Kudüs’te yaşayan Filistinliler de varoluş mücadelelerini gerek kitlesel eylemler, gerekse de işgal güçlerini hedef alan saldırılar aracılığıyla büyütüyorlar” ifadelerine yer verildi.

BDS Türkiye, bu uygulamalar ve yaşananlarda “İsrail’le kapsamlı bir ‘normalleşme’ anlaşmasına varan ve ‘Ankara ile Kudüs arasında’ varıldığı söylenen anlaşma metnine imza atan Türkiye hükümetinin de sorumluluğu”nun olduğunu ekledi.

Açıklamada, Filistinliler ile dayanışmanın yolu olarak ise “İsrail’le ‘normalleşme’ anlaşmasının iptalini talep etmek ve kapsamlı bir boykot mücadelesini yükseltmek” olduğu kaydedildi.

Açıklamanın sonunda şu boykot çağrısı yapıldı:

Özel olarak, geçmişte İsrail hapishanelerinde gerçekleşen pek çok işkence vakasında payı olan ve şimdi de Mescid-i Aksa’nın etrafına yerleştirilen arama noktalarını getiren, Türkiye’de de faal olan G4S güvenlik şirketini, İsrail kontrol noktalarına teknolojik destek sağlayan HP firmasını boykot etmekten geçer.

BDS Türkiye’nin açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Adli kontrol'le serbest bırakılan 4 hak savunucusu hakkında yakalama kararı iddiası
Sonraki Haber
HDP'li Sarıyıldız’ın da vekilliği düşürülüyor: Rapor Genel Kurul’a sevk edildi