Ana SayfaGüncelMİT TIR’ları iddianamesine ‘sokulan’ ABD’den savcıya yalanlama

MİT TIR’ları iddianamesine ‘sokulan’ ABD’den savcıya yalanlama

HABER MERKEZİ –ABD Büyükelçiliği, MİT TIR’ları iddianamesiyle ilgili yaptığı açıklamada iddianameyi hazırlayan Başsavcı İrfan Fidan’ı yalanladı, kendilerinden herhangi bir bilgi talebinde bulunulmadığını duyurdu. Bunun ardından elçiliğe yanıt veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ise yazısının bugün büyükelçilik tarafından teslim alındığını duyurdu.

MİT TIR’larına ilişkin hazırlanan yeni iddianameye giren ABD elçiliği, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından hazırlanan 5’inci iddianamede, bazı sanıkların TIR’ları durdurduktan sonra özel hatlarla ABD elçilik ve konsolosluğunu aradığı öne sürülüyordu.

ABD büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada ise savcılık yalanlandı.

Açıklamada basında çıkan haberlerin takip edildiği ifade edilirken, konuyla ilgili büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmadığı ya da savcı tarafından bu temsilciliklerle iletişime geçilmediği ifade edildi.

Söz konusu elçilik açıklaması şu şekilde:

Büyükelçilik ve başkonsolosluk, söz konusu iddiaları doğrular nitelikte hiçbir bilgiye sahip değildir. ABD Adalet Bakanlığı ve ABD’nin diğer ilgili kurumları, geçtiğimiz yıl meydana gelen darbe girişiminin araştırılması ve faillerin adalete teslim edilmesi hususunda Türk mevkidaşlarıyla yakın iletişim halinde çalışmaya devam edecektir.

Başsavcılıktan yanıt

ABD elçiliğinin bu açıklaması üzerine ise Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan yaptığı açıklama ile yazısının bugün saat 15.26 itibarıyla büyükelçilik tarafından teslim alındığını bildirdi.

İddianame

MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin hazırlanan yeni iddianamede 55 kişi hakkında 3’er kez ağırlaştırılmış hapis cezası istenirken, iddianamede yer alan bazı sanıkların TIR’ları durdurduktan sonra özel hatlarla ABD elçilik ve konsolosluğunu aradığı öne sürülüyor.

İddianamede yer alan sanıklar arasında “FETÖ’nün askeri personel imamlarının da” olduğu, bunlardan bazılarının 19 gün boyunca sadece MİT TIR’larının durdurulması olayında kullanılmak üzere operasyonel hat kullandıkları ve bu hatlarla ABD elçilik ve konsolosluğunun arandığı belirtiliyor.