Ana SayfaGüncel‘Muhalefetin sesi kısılıyor’: İçtüzük değişikliğinin 14 maddesi kabul edildi

‘Muhalefetin sesi kısılıyor’: İçtüzük değişikliğinin 14 maddesi kabul edildi

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP’nin işbirliğiyle hazırlanan, CHP ve HDP’nin itiraz ettiği içtüzük değişiklik teklifinin 14 maddesi kabul edildi.

‘Meclis’in sesini kısacağı’ için tartışmalara neden olan 18 maddelik içtüzük değişiklik teklifinin 14 maddesi kabul edildi.

Değişiklik ne getiriyor?

CHP ve HDP’nin itiraz ettiği, AKP ve MHP’nin işbirliğiyle hazırlanan içtüzük değişikliğinde şu ana kadar kabul edilen maddelere göre;

  • Milletvekili seçimlerinin kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu’nca ilan edilmesinin üçüncü gününde saat 14.00’da Meclis çağrısız olarak toplanacak. Değişiklikten önce Meclis, beşinci günde toplanıyordu.
  • Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi takdirde bu oylamalar ile maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacak.
  • Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak. Beşten fazla imzalı önergelerde ilk beş imza okunup, önerge tutanağa eklenecek.
  • TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılacak.

Muhalefet karşı çıkıyor, CHP sabaha kadar Meclis’teydi

CHP ve HDP, içtüzük değişikliğinin ‘muhalefetin sesini kısacağını’ savunuyor.

Bu nedenle CHP, değişiklik teklifinin oylandığı Meclis’te dün sabaha kadar genel kurulda eylem yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP milletvekilleri, TBMM İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmelerinin ardından, TBMM Genel Kurul salonunu terk etmeme eylemi başlattı.

CHP kendi getirdiği ses sistemiyle sabaha kadar Meclis’te nöbet tuttu, sırayla konuşmalar yaptı, internet üzerinden de canlı yayınladı.

Halk Tv’ye açıklamalarda bulunan Özel, “Daha tüzük değişmeden milletvekillerinin konuşma hakkını elinden aldılar” dedi.

CHP’liler Meclis’teyken, genel kurulda aydınlatmanın bir kısmı kapatıldı. Bunun üzerine Özel ve bazı vekiller, kendi getirdikleri ses sistemi ile milletvekillerine hitap etti.