Ana SayfaDünyaMültecilere su dahi verilmiyordu: Fransa yargısından ‘insanlık ayıbı’na son veren karar

Mültecilere su dahi verilmiyordu: Fransa yargısından ‘insanlık ayıbı’na son veren karar

HABER MERKEZİ – Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi Pazartesi günü Başkan Emmanuel Macron hükümetinin Calais’teki yüzlerce mülteciye ‘insanlık dışı davrandığını’ belirterek içmek, banyo yapmak ve tuvalette kullanmak üzere su temin etmesine hükmetti. Macron ‘mültecilere iyi davranılacağını’ söylemesine rağmen hükümet yetkilileri ‘başka mültecileri de ülkeye çeker endişesiyle’ bölgeye su dahi vermiyor, polis sürekli baskın düzenliyordu.

Fransa’da mülteciler ‘orman’ adıyla bilinen bir kampın hükümet tarafından verilen bir kararla buldozerlerle yıkılması sonrası tekrar Calais isimli liman kentine gönderilmişti.

Yardım kuruluşları ve ulusal hak savunucuları yüzlerce mültecinin Calais’te yüzleşmek zorunda bırakıldığı ‘pis, kirli ve sefil’ hayat koşullarını şiddetle kınıyordu.

‘İnsanlık dışı muamele yetkililerin başarısızlığıdır’

Fransa’da Danıştay, Conseil d’Etat, İçişleri Bakanlığı’nın yerel mahkemenin mültecilere su verilmesi konusundaki kararı üzerine temyize gitmesinin ardından, gösterilen muamelenin ‘insanlık dışı’ olduğunu söyledi:

Conseil d’Etat insanlık dışı ve küçültücü muameleye maruz bırakılan bu insanların yaşam koşullarının kamu yetkililerinin başarısızlığını ortaya çıkardığını düşünmektedir. Bu eksiklikler temel özgürlüğe yapılmış ciddi ve hukukdışı ihlallerdir.

Su temininin sağlanması hükmü verilen mahkemeden sonra yapılan açıklamada ‘yerel mahkemenin otoritelere tuvaletler ve banyolar, en önemlisi içmek için su vermelerini emretmeye yetkisi olduğu’ da belirtildi.

Ne olmuştu?

Fransa, Avrupa’daki mülteci krizinden ‘kaçmış’ sadece İtalya ve Almanya’dan gelen sığınmacılar ülkeye mülteci olarak girmişti.

Macron mültecilere ‘onur’la davranılacağını söylerken, hükümeti katı bir duruş sergiledi ve Calais’te yeni bir mülteci merkezinin açılmasını ‘diğer mültecileri mıknatıs gibi çeker’ diyerek reddetmişti.

Geçtiğimiz hafta İnsan Hakları Gözlemevi Calais’te mültecilere sistematik olarak gösterilen polis şiddeti ile ilgili Fransa’ya baskı yaptı.

Yüzlerce insan genişleyen kamp tahrip edilmesine rağmen buraya dönmek zorunda kalmıştı.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
BBC'nin 'Mutluluk Projesi': Dağların, denizlerin, vadilerin gerçek ses kayıtları
Next post
Kadın avukatlar: Bu tasarı cinsel istismarın görünmez kılınmasına yol açar