Ana SayfaDünyaNetanyahu’nun AB’yi eleştirdiği ‘gizli’ konuşma ‘kazara’ sızdı

Netanyahu’nun AB’yi eleştirdiği ‘gizli’ konuşma ‘kazara’ sızdı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği ülkesi liderleriyle basına kapalı görüşme gerçekleştiren İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun konuşmaları kazara gazetecilere de aktarıldı. Netanyahu ‘gizli’ konuşmasında, Avrupa Birliği’nin İsrail ile ilişkilerinde başta Filistin ile yürütülen “barış süreci” olmak üzere siyasi ön şartlar koymasını ‘delice’ olarak nitelendirdi. Netanyahu, “AB’nin yaşamayı mı yoksa çürüyüp gitmeyi mi istediği konusunda karar vermesi gerektiğini” ifade etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Macaristan, Çekya, Polonya ve Slovakya liderleriyle ‘kapalı kapılar ardında’ Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirdiği toplantıda konuşulanlar kazara gazetecilere dağıtılan kulaklıklara aktarıldı.

Kulaklıklara yapılan yayın fark edilmesinin akabinde yayın birkaç dakika içinde kapatıldı.

Yapılan yayında Netanyahu’nun, Avrupa Birliği’nin (AB) İsrail ile ilişkilerinde koyduğu siyasi şartları eleştirdi, başka hiçbir ülkenin böyle bir ‘çılgınlık’ yapmadığını savundu:

Teknoloji veren İsrail ile ilişkilerde siyasi şart koyan tek uluslararası kuruluş Avrupa Birliği. Başka kimse böyle bir şey yapmıyor.

Geçenlerde Çin’deydim. Çin ile özel ilişkilerimiz var, orada kimse siyasi sorunlara takılmıyor. Modi (Hindistan Başbakanı) bana diyor ki; Hindistan halkının suya ihtiyacı varmış. Suyu nereden getireceğim, Ramallah’tan mı? Rusya da siyasi şartlar koymuyor, Afrika da. Bunu sadece Avrupa Birliği yapıyor. Delice. Yaptıkları Avrupa’nın çıkarına aykırı.

Netanyahu’dan yardım talebi

Netanyahu ayrıca dört lidere de İsrail’e yardım etmelerini de talep etti.

İsrail Başbakanı, İsrail ile ilişkilerin önüne engel olarak gördüğü Avrupa Birliği kuruluşlarındaki ön koşulların kaldırılması için liderlerden destek istedi.

Ön koşullardan en öne çıkanı ise Filistin ile yürütüldüğünü iddia ettiği “barış süreci”.

‘AB yaşayacak mı çürüyüp gidecek mi?’

Başbakan ayrıca AB’nin ‘çürüyüp gitme veya varlığını koruma’ kararı alması gerektiğini de sözlerine ekledi ve “Avrupadaki arkadaşlarınıza Avrupa’ya nasıl yardım edeceklerine dair bir mesaj yollamanızı öneriyorum” dedi. Netanyahu, şöyle devam etti:

Avrupa’nın çıkarlarını kollayan bölgedeki tek ülkeyi zayıflatmaya çalışmayın. İsrail’e saldırmayı bırakın. İsrail’i destekleyin. Avrupa kendini yenilikçiliğin başkentinden ayrı tutuyor. Avrupa, İsrail’i zayıflatarak kendi güvenliğini de baltalıyor. Hepsi de siyasi şartlar koymak gibi çılgınca bir nedenden ötürü.

Macaristan Başbakanı ise ‘gülerek’ araya girerek ‘‘AB’nin kendi birliği içerisindekilere bile şartlar koyduğunu’’ dile getirdi.

Netanyahu ise şöyle cevapladı:

Avrupa karar vermeli. Yaşayıp zenginleşmek mi istiyorlar yoksa çürüyüp ortadan kaybolmak mı?


Karınca Dış Haberler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özgür Amed'le 'içeri' ve 'dışarı'nın ahvali üzerine: Oportünizmi artık devlet bile kabul etmiyor
Sonraki Haber
1915'ten BUGÜNE | Dünyaca ünlü rock efsanesi Derek Şerinyan'ın portresi