Ana SayfaBilim ve TeknolojiPahalı tekniklere gerek yok: Sirke bitkilerin kuraklığa karşı direncini arttırıyor

Pahalı tekniklere gerek yok: Sirke bitkilerin kuraklığa karşı direncini arttırıyor

HABER MERKEZİ – Riken Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanlarına göre bitkileri kuraklığa karşı daha dirençli hale getirmek için pahalı ve ne kadar sağlıklı olduğu tartışılan genetik tekniklere gerek yok. Araştırmacılar, “Asetik asit içeren sirkenin bitkilerde stres ve kuraklığa karşı direnci arttıran hormonu harekete geçirmesi sayesinde özellikle pirinç, buğday, mısır gibi bitkilerin zorlu dış koşullara karşı daha dirençli hale geldiğini ve daha hızlı büyüdüğünü” belirtiyor.


Çeviri: İnanç Kaya


Japonya’daki Riken Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, ‘asetik asit ile tedavi edilen bitkilerin kuraklığa karşı daha dirençli hale geldiğini’ belirtiyor.

Sirke, organik bir asit olan asetik asitin yaklaşık yüzde 5 oranında seyreltilmiş halidir.

İçerisindeki asetik asit sirkeye ekşi tadını ve kokusunu verir.

Bilim insanlarına göre özellikle pirinç, buğday, mısır gibi bitkiler asetik asit içeren sirke ile müdahale edildiği zaman, uzun kuraklık dönemleri ile baş edebiliyor ve verimde düşüş kaybı çok az yaşanıyor.

Uzun süreli kuraklık dönemlerinde bu uygulamanın mahsul alımında çok başarılı olduğu belirtiliyor.

Pahalı ve sağlıksız genetik tekniklere gerek yok

Pahalı ve son teknoloji ile geliştirilmiş gen laboratuvarlarında genetik teknikler ile farklı türden bitkiler daha dirençli hale getirilebilinir, fakat bu teknoloji her ülkede mevcut değildir üstelik uzun vadede ne kadar sağlıklı olduğu tartışmalıdır.

Dolayısıyla pahalı gen teknikleri yerine sirke kullanımı mahsullerinizi özellikle kuraklık dönemlerinde verimli hale getirecektir.

‘Sirke bitkilerin stres ve kuraklıkla baş etmesini sağlayan hormonu harekete geçiriyor’

Araştırma ekibinin başındaki Jong-Myong Kim, şöyle diyor:

Asetik asit ile bitkinin teması, yeni bir biyokimyasal süreç yaratıyor. Normal koşullar altında insanlar, hayvanlar ve bitkiler bünyelerindeki şekeri parçalayarak kendilerine enerji üretirler. Aşırı kuraklık altında bitkiler, bünyesinde bulunan şeker enzimini (hda6 enzimi) devre dışı bırakırlar. Asetik asit barındıran sirke ise bitkide “jasmonat” denilen ve stres reaksiyonları ve bitki büyümesinden sorumlu bir hormonu harekete geçirir. Jasmonat hormonu aktif olan bitki ise daha az stres ile ve olumsuz doğa koşulu olan kuraklık ile daha iyi başa çıkar. Kısacası sirke bitkilerde bulunan iki metabolik yol arasında anahtar görevi görüyor.


Kaynak: Spektrum