Ana SayfaGüncelRıza Türmen: AİHM, OHAL kararnamelerini soracak

Rıza Türmen: AİHM, OHAL kararnamelerini soracak

HABER MERKEZİ – AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, Kanun Hükmünde Kararnamelerin kanunsuz olduğunu belirterek, “Türkiye’de OHAL kararnamelerine konu olan pek çok düzenleme normal yasalarla gerçekleştirilebilirdi. AİHM, bunun neden yapılmadığını soracak” dedi.

Demokrasi için Birlik, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) bir yılını doldurmasına ilişkin Taksim’de bulunan Hill Otel’de toplantı düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ahmet Yıldırım, Garo Paylan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı ve Demokrasi için Birlik’in kurucularından Rıza Türmen, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu ve çok sayıda kurum temsilcisinin katıldığı toplantıda, “OHAL’in 1. yılında demokrasi enkaz altında” pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan yazar Ayşegül Devecioğlu, OHAL döneminde yaşanan hak ihlallerine değindiği konuşmasında “20 Temmuz itibariyle kamu kurumlarından ihraç edilenlerin sayısı 112 bin 863. Bu sayıya özel öğretim kurumların da çalışma izni iptal edilenler de eklenince rakam 135 bin 337’e ulaşıyor” dedi.

Seçme ve seçilme hakkının da ihlal edildiğini kaydeden Devecioğlu, “Anayasa’ya aykırı olarak Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri ve eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ tutuklandı. CHP milletvekili Enis Berberoğlu’yla birlikte 12 milletvekili hapiste bulunuyor” diye belirtti.

Ayşegül Devecioğlu, şöyle devam etti:

15 üniversite kapatıldı, 5 bin 644 akademisyenin işine son verildi, üniversitelerde çalışanlar dahil edildiğinde bu rakam 7 bin 800 kişiyi aştı. Seçilmiş Yerel Yöneticiler görevden alınarak, cezaevlerine konuldu ve yerlerine seçilmemiş kişiler atandı. Kayyum atanan belediye sayısı 86’ye ulaştı. Malvarlıklarına hukuksuz biçimde el konuldu. KHK’ler kapsamında Türkiye’nin 43 ilinden toplam 965 şirket, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. 107 gerçek kişinin malvarlıklarına da kayyum olarak TMSF getirildi.

Devecioğlu, KHK’ler ile kamu kurumlarından ihraç edilenlerin yüzde 20’sini kadınların oluşturduğunu sözlerine ekledi.

180 medya kuruluşunun kapatıldığını dile getiren Devecioğlu, “2017 Nisan-Mayıs-Haziran dönemini kapsayan Bia Medya Gözlem Raporu’na göre Türkiye’de 136 medya temsilcisi hapishanede” dedi.

1401 dernek ve 122 vakıfın kapatıldığını dile getiren Devecioğlu, 34 yazarın tutuklu olduğunu ve 30 yayınevinin kapatıldığını belirtti.

Türmen: Kararnameler kanunsuzdur

Yazar Devecioğlu’nun ardından konuşan AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, OHAL’in KHK’ler ile birlikte büyük hukuksuzluklar yarattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Kararnamelerin TBMM tarafından onaylanması lazım. 26 kararname çıkmış sadece 5’i Meclis’te onaylanmış. Onaylanmadığı sürece bu kararnameler kanunsuzdur.

Türmen, KHK’lerin kanuna dönüşmesinin OHAL’in kalıcı olduğu anlamına geldiğini de kaydetti.

‘AİHM, OHAL kararnamelerini soracak’

“Türkiye’de OHAL hukuksuzluk rejimi haline geldi. Ortada bir hukuk boşluğu var. Bu hukuk boşluğu tek bir insan dolduruyor. Hukukun tek kişide cisimleştiği rejim haline geldi. Bunun adı demokrasi değildir” diyen Türmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu davalar AİHM’in önüne geldiğinde AİHM, ulusun yaşamına yönelik tehdit olup olmadığına, bu tehdit normal yasalarla önlenebilirliğine bakacak.

Türkiye’de OHAL kararnamelerine konu olan pek çok düzenleme normal yasalarla gerçekleştirilebilirdi. AİHM, bunun neden yapılmadığını soracak.

Alınan önlemlerle elde edilmek istenen amaçlarla orantılı olup olmadığına bakacak. AİHM’in daha az sınırlayıcı alternatif öğretisi vardır. Aynı amacı daha az sınırlayıcı önlemle gerçekleştirebiliyorsanız o daha az sınırlayıcı önlemi almak zorundasınız. Türkiye’de yapılan her şey OHAL kararnameleri konusu yapılıyor. Bu insan hakları bakımından doğru değil.

OHAL’le hukuksuzluk düzeni kuruldu. Bunun kalıcı nitelik göstermesi en tehlikelisi. 2019 seçimlerinden sonra cumhurbaşkanlığı sistemine geçince başkan tek başına OHAL ilan edebilip, OHAL kararnamesi çıkarabilecek. Yasama organı olarak kanun yapacak, KHK’lar ile yönetecek. Böyle bir tehlike beklemekte. Bunlar Türkiye’yi çok belirsiz vahim yönlere sürüklemekte.

Kaboğlu: KHK’ler karar alma gücü olmayan MGK kararıyla çıkarıldı

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da OHAL’in Anayasa’nın 120. maddesi çerçevesinde ilan edildiğini ancak uygulamaların bu çerçeveye girmediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin 4 Kasım 2016 tarihindeki “OHAL ve KHK üzerinde denetim yapamam” kararını hatırlatan Kaboğlu, şöyle konuştu:

AYM bunu derken ‘1991 ve 2003 kararımdan vazgeçiyorum’ dedi. Kendi kararını eleştirerek bundan vazgeçti. AYM çuvaldızın tümünü kendisine batırdı. AYM, ‘Bunu denetleyecek Meclis’tir’ diyor ama Meclis ne zaman denetleyecek 2019’da mı? Anayasa’nın ilgili hükümleri bile açıkça ihlal edilerek kararnameler yazılıyor. MGK’nin hiçbir zaman karar alma gücü olmadı. Bakanlar Kurulu’na tavsiye eder sadece. Ama çıkarılan kararnameler MGK kararıyla çıkarıldı. Bu uygulama da Anayasa’ya aykırılığın örneklerindendir.


Bu haber dihaber ve Gazete Duvar’dan derlenmiştir.



Önceki Haber
Avustralya Federal Mahkemesi: Maden alanını şirketler değil, sahibi olan yerliler yönetecek
Sonraki Haber
İçtüzük görüşmeleri sürüyor: Teklifin 15'inci maddesi için kısmi değişiklik önergesi