Ana SayfaÖzelRoboskili ailelerden Romanlara: Provokasyon tehdidine rağmen ‘adalet’ için yürüyorlar

Roboskili ailelerden Romanlara: Provokasyon tehdidine rağmen ‘adalet’ için yürüyorlar

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüş hedefine yaklaşıyor. Yürüyüşçüler İstanbul’a yaklaştıkça provokasyon girişimleri sıklık kazansa da bu, yürüyüşçülerin önünde engel değil. Toplumun farklı kesimlerinin katılımıyla devam eden yürüyüşte Kılıçdaroğlu’yla birlikte yürüyen Roboskili ailelerden Funda Öncü, 2015 gündür devam eden adalet arayışlarını toplumun diğer kesimlerinin adalet arayışıyla birleştirmek için yürüyüşe katıldıklarını söylüyor. “Biz Romanlar’ın hayatında adalet hiç olmadı” diyen Romanlar ise yaşam hakkı, iş hakkı  ve insanca yaşam için yürüyüşte.


Haber: Altan Sancar


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ 21’inci gününde.

Provokasyon girişimleri

Yürüyüşe farklı kesimlerden destek ziyaretleri devam ederken, İstanbul’a yaklaşıldıkça provokasyon girişimleri de sıklık kazanmaya başladı.

Son olarak Kılıçdaroğlu, aldıkları duyumlara göre kortej İstanbul’a yaklaşırken bir saldırı gerçekleştirileceğini söyledi.

CHP lideri “Ülkücüler içinden hükümete yakın bir grup İstanbul’a yaklaşılan noktada üzerimize saldırtılacak” dedi.

Ancak provokasyon girişimlerine rağmen CHP’li milletvekilleri ve yöneticiler katılımcılar ile birlikte güzergah boyunca kol kola yürümeye devam ediyor.

Yürüyüşteki görevliler ve milletvekilleri kortejde bulunanları sık sık alkışlar ile cevap vermeleri yönünde uyarıyor.

Çevreden gelen hakaretlere ve provokasyon girişimlerine kortej içinde yer alanlar “Hak, hukuk, adalet” sloganları ile karşılık verirken, kitle ile grupların karşı karşıya gelmemesi için polis ve jandarma da sıkı önlemler alıyor.

Mola alanlarında bir araya gelen kortej içinde yer alanlar, belediyeler tarafından dağıtılan kumanyaları ve suları tüketirken, mola noktalarında da polis ve jandarmaların güvenlik önlemleri yürüyüşçülerin tamamı alandan uzaklaşana kadar aralıksız devam ediyor.

Güzergah boyunca yürüyüşçülerin su ihtiyacı da çeşitli belediyeler tarafından belirli aralıklarla kurulan noktalarda yapılan dağıtımlar ile karşılanırken, mola noktalarında müzikler eşliğinde eğlenen yürüyüşçüler akşam saatlerinde evlerde veya kurulan çadırlarda uyuyor.

Roboski Aileleri: Kılıçdaroğlu’na adalet arayışımızı ilettik

Dün yürüyüşün 20’nci gününde adalet talebini dillendirmek için Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyen gruplar arasında Roboski Aileleri, sanatçı, gazeteci ve aydınlar da vardı.

Roboski Aileleri arasında yer alan Funda Encü, Gazete Karınca’ya yürüyüşe katılma nedenlerini anlattı.

Encü, yürüyüşe hem 2015 gündür devam eden adalet arayışlarını dile getirmek hem de tutuklu HDP’li milletvekili Ferhat Encü ile tutuklu diğer milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek amacı ile katıldıklarını dile getirdi.

Roboski Katliamı’nın faillerinin henüz yargılanmadığını hatırlatan Encü, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün Ferhat Encü’nün görüş günüydü ve bizlerde kendisinin görüşüne gitmek için yola çıkmıştık. Bu sırada da ‘Adalet Yürüyüşü’ne katılım gerçekleştirdik. Bizler Roboski Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin aileleri olarak 2015 gündür bir adalet arayışı içindeyiz ve hukuk henüz katliam için işletilmiş değil. Bu nedenle bu yürüyüşü Türkiye’de haksızlığa uğrayan herkesin taleplerini dile getirebileceği bir platform olarak gördük ve katılarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na adalet arayışımızı ilettik. Türkiye’de hukukun ve adaletin bir gün herkese lazım olacağını biz Roboski Aileleri olarak iyi biliyoruz. Bu nedenle de haksızlığa uğramadan herkesin sesini yükseltmesi ve adalet talebini dile getirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Umarım Türkiye bir gün tam anlamı ile adalete kavuşur ve Roboski Katliamı da dahil olmak üzere tüm katliamların failleri hukuk karşısında gereken cezaları alırlar.

‘Mücadele İstanbul’a ulaştıktan sonra da devam edecek’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise mücadelelerinin İstanbul’a ulaştıktan sonra da devam edeceğine vurgu yaptı.

“Amacımız yürüyüş ile geleceğe dair ortak bir payda yaratmak ve bir arada durmak” diyen Gök’ün açıklamaları da şöyle:

Adalet herkesin olmazsa olmaz ortak paydası. Adaletin olmadığı bir yerde düzen de devlet de toplum da olmaz ve yaşamın kendisi olmaz. Bu bakımdan böylesi bir arayışın başlaması bizler açısından oldukça önemli bir hadise. İnsanların da bu arayışta kendilerini görmeleri ve katılımın her geçen gün artması mutluluk verici bir gelişme. İstanbul’da yapacağımız mitingime artık günler kaldı ve her geçen gün de yürüyüşe olan ilgi artıyor. Türkiye’de adaletin olmadığı artık kanıtlanmış bir gerçeklik ve biz de bu adaleti Türkiye’ye yeniden kazandırma bilinci ile yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz.

Amacımız yürüyüş ile geleceğe dair ortak bir payda yaratmak ve bir arada durmak. Zira adaletin olduğu yerde demokrasi de insan hakları da yaşam alanı bulabilir. Bizlerin bu arayış için yürüttüğü çalışmalar ve mücadele miting ardında da aralıksız bir şekilde devam edecek.

Orhan Aydın: Sanat ve sanatçı düşmanlığı adaletin olmadığı ülkelerde olur

Yürüyüşün son etabında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte yürüyenler arasında yer alan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın da sanatçılar üzerindeki baskılara dikkat çekti.

Bir ülkede eşitlik, özgürlük, vicdan, şeref, haysiyet ve onur ayaklar altına alındıysa bunun en temel nedeni adaletin olmayışıdır. Sanat ve sanatçı düşmanlığı da ötekileştirme ve ayrıştırma da adaletin olmadığı ülkelerde olur. Ben de tam da bu nedenle burada bu yürüyüşte yer alıyorum ve ortaya çıkan talebi sahipleniyorum.’

Adalet Yürüyüşü halkın ve cumhuriyetin yürüyüşü aynı zamanda. Adaletsiz bir toplum hiçbir yere varamaz ve hiçbir geleceği de yoktur.

Yürüyüş benim içinde çok büyük umutlar yarattı, çünkü Türkiye’de hiçbir inandırıcılığı olmayan seçim sonuçlarının mücadele gücünü etkilemediğini ve halkın daima doğrudan, haktan ve hukuktan yana olduğunu ve en önemlisi de cesur olduğunu ortaya koydu.

“Romanlar’ın hayatında adalet hiç olmadı”

Yine dün ‘Adalet Yürüyüşü’nün 20’inci gününde çeşitli illerden gelen Romanlar da CHP’nin Roman CHP Milletvekili Özcan Purçu ile birlikte yürüdü.

Romanlar’ın Türkiye’de en fazla adaletsizliğe maruz kalan kesimlerden olduğunu belirten Purçu, katılımlarının konut hakkı ve yaşam hakkının savunulması temelinde olduğunu belirtti.

Romanlar’ın insanca yaşam talepleri olduğunu dile getiren Purçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Birçok ilde tişörtlere ‘Adalet’ yazarak yürüyüşler düzenledik. Arkadaşlarımız gelip bana ‘Romanca adalet nasıl yazılır?’ diye sorduklarında verecek cevap dahi bulamadım. Zira biz Romanlar’ın hayatında adalet hiç olmadı. Bu nedenle bizler Romanlar’ın yaşam, eğitim hakkının tesis edilmesi için, konut haklarının yeniden tesis edilmesi için adalet istiyoruz. Biz Romanlar yaşam hakkı ve iş hakkı istiyoruz ve tam da bu nedenle adalet istiyoruz. Bizler insanca yaşamak istiyoruz.

Bugün Türkiye’nin birçok noktasından 20 otobüs ile Romanlar yanımıza geldiler ve yürüyüşe katıldılar. Hep birlikte adalet talebimizi dile getirdik, bizler sadece Romanlar için değil, Türkiye’de yaşayan herkes için adalet istiyoruz. Herkesi kapsayacak biz adalet anlayışı arıyoruz.

Türkiye’de son iki yıldır hukuk düzeni kalmadı ve adalet ortadan kaldırıldı. Bizler yürüyüşümüz ile iktidarın kendine gelmesini ve girdiği yoldan geri dönmesini istiyoruz. Diliyoruz ki iktidar da kendine gelecek ve yanlıştan dönecektir.