Ana SayfaDünyaRusya: ABD Moskova’daki diplomatlarını bir ay içinde azaltmazsa biz sınırdışı edeceğiz

Rusya: ABD Moskova’daki diplomatlarını bir ay içinde azaltmazsa biz sınırdışı edeceğiz

HABER MERKEZİ – ABD kongresinden Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye uygulanacak ‘yeni yaptırımlar’ ile ilgili yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından Rusya, ABD’ye Moskova’daki diplomatlarını azaltma talimatı verdi.

ABD Kongresi’nde Rusya’ya uygulanacak ‘yeni yaptırımlar’ ile ilgili bir yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından, Rusya, Moskova’daki ABD elçilerin ve diğer diplomatların sayısının düşürülmesi ve bu personelin mülklerinin bir kısmının iade edilmesi talimatı verdi.

Perşembe günü ABD Kongresi 419’a 3 oyla Rusya, İran ve Kuzey Kore’yi hedef alan ‘yeni yaptırımlar’ yasa tasarısını kabul etmişti.

Kongrenin onayladığı yasa henüz ABD Başkanı Donald Trump’ın onayına sunulmadan Trump’ın Rusya ile gizlice görüştüğü iddialarının ve G20 zirvesinde iki liderin yakınlığının üzerine üstüne bu yasayı veto ederse ne olacağı konusundaki tartışmalar başlamıştı.

Putin: ‘Öç alacağız, taviz vermeyeceğiz’

Rusya Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya 2014’teki Rusya müdahalesini esas alan yeni yaptırımlar ile ilgili Trump’ın kararını beklemeden ‘Rusya’nın öç alacağını, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu, sürekli böyle davranışlara taviz gösterilemeyeceğini’ söylemişti.

‘Diplomat sayısını azaltmazlarsa sınırdışı edilip mülklerine el konulacak’

Bugün ise Rusya, ABD elçilerin ve diğer diplomatların sayısının 455’e düşürülmesi ve bu personelin mülklerinin bir kısmının iade edilmesi talimatı verdi.

Interfax haber ajansı, Rus yetkililerden edinilen bilgi ışığında ‘1 Eylül’e kadar ABD yüzlerce diplomatını geri çağırmazsa diplomatların zorla sınırdışı edileceğini ve mülklerine el konulacağını’ yazdı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Yaptırımları konu alan yeni yasanın geçişi açıkça ortaya koyuyor ki Rusya ile olan ilişkiler ABD’nin kendi içerisinde ortaya çıkan siyasal savaşta teminat olarak kullanılıyor. Son gelişmeler, ABD’de çok iyi bilinen rusfobisi ve ülkemizle yüz yüze gelmekten çekinme döngüleri kök salmıştır.


Karınca Dış Haberler