Ana SayfaGüncelSabah’ın Brüksel temsilcisinden açlık grevindeki iki eğitimciye İsrail’dekine benzer saldırı

Sabah’ın Brüksel temsilcisinden açlık grevindeki iki eğitimciye İsrail’dekine benzer saldırı

HABER MERKEZİ – KHK ile işlerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi 130. gününde devam ederken Sabah Gazetesi Brüksel temsilcisi Mehmet Solmaz’dan eğitimcilere sosyal medyadan bir saldırı gerçekleşti. Solmaz, “Cezaevine iki dürüm söyleyebilirim” diyerek akıllara İsrail’deki aşırı sağcıların Filistinli tutuklulara yaptığı saldırıyı getirdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 130. gününde devam ediyor.

Eğitimcilerin gözaltına alınıp tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Semih Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 55’inci gününe girdi.

“İşimi geri istiyorum” sloganıyla başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu ise gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor.

Sendika.org’un konuya ilişkin “Açlık grevinin 130. günü: ‘Herkes yapabileceğini artık yapmalı'” başlıklı haberinde, Esra Özakça’nın eğitimcilerin açlık grevlerinin kritik noktaya geldiğini söyleyerek “Herkes yapabileceğini artık yapmalı” çağrısında bulunduğunu duyurdu.

Haber sitesinin sosyal medya hesabından yayınlanan haberi Twitter hesabından alıntılayarak paylaşan Sabah Gazetesi Brüksel temsilcisi Mehmet Solmaz ise eğitimcilere saldırıda bulundu.

Solmaz, bu saldırısının ardından gelen tepkiler nedeniyle ise sosyal medya hesabını ‘kilitli’ duruma getirdi.

Öte yandan 2014 yılında Today’s Zaman’dan istifa eden Mehmet Solmaz’ın eğitimcilere “Cezaevine iki dürüm söyleyebilirim” diyerek yaptığı paylaşım, akıllara İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinli tutukluların açlık grevi yaptığı dönemdeki saldırıları getirdi.

İsrail’deki saldırı

İsrail hapishanelerindeki bin 500’den fazla Filistinli, “İsrail’in keyfi uygulamaları ve hak ihlallerine son verilerek tutukluluk şartlarının iyileştirilmesi” için 17 Nisan’da açlık grevine başlamıştı.

Filistin tutuklular iletişim, aile ziyareti, tıbbi bakım, nakil ve ulaşım, televizyon, kitap ve gazete erişimi gibi temel hakları talep ediyordu.

Tutuklular, taleplerinin kabul edilmesi neticesinde eylemin 41. gününde açlık grevi eylemine “ara verme” kararı almıştı.

Ancak açlık grevi eylemleri sırasında İsrail’deki aşırı sağcılar Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Ofer Cezaevi’nin önünde mangal yakıp et pişirerek dünya kamuoyunda tepki çeken bir saldırıya imza atmışlardı.

Gazeteci Mumay’dan tepki

Gazeteci Bülent Mumay da Sabah Gazetesi Brüksel temsilcisinin yaptığı saldırıya ilişkin İsrailli aşırı sağcıları hatırlatarak, şu tepkiyi gösterdi: “Filistinli mahkumların açlık grevine karşı, cezaevi önünde mangal yapan İsrailli fanatik sanmayın. Sabah’ın Brüksel temsilcisi.”


Gazete Karınca