Ana SayfaDünyaŞili’de diktatör Pinochet’nin yasakladığı kürtajı yasalaştırma yolunda önemli adım

Şili’de diktatör Pinochet’nin yasakladığı kürtajı yasalaştırma yolunda önemli adım

HABER MERKEZİ – Uzun yıllar süren mücadelenin ardından kürtajın tamamen yasak olduğu birkaç ülkeden biri olan Şili, kadın veya fetüsün hayatının tehlikede olduğu ve gebeliğin cinsel saldırı sonucu oluştuğu durumlarda ‘kürtaj hakkı’nı tanıyan yasa tasarısını onayladı.

1973 ve 1990 yılları arasında ülkeyi diktatörlükle yöneten Augusto Pinochet’in kürtajı ‘her koşulda’ yasaklaması sonucu Şili, dünyada kürtajın tamamen yasak olduğu birkaç ülkeden biriydi.

Öyle ki cinsel saldırıcı sonucu oluşan gebeliklerde, gebenin hayati riskinin bulunduğu durumlarda dahi kürtaja ‘izin’ verilmiyordu.

2014’te ikinci kez merkez sol koalisyonun desteği ile başkan olup bu konuda ‘reform’ sözü veren Michelle Bachelet ve insan hakları grupları uzun yıllardır devletin kürtaj konusundaki katı yasağına karşı kampanya yürütüyordu.

Latin Amerika’nın sosyal olarak en muhafazakar ülkesi olarak görülen ülkede anketler de halkın yüzde 70 oranında kürtaj yasağının kalkmasını onayladığına işaret ediyordu.

Yasa tasarısı onaylandı

Çekişmeli bir oylamanın ardından önceki gün Şili Senatosu ‘bazı durumlarda’ kadınların kürtaj hakkını onadı.

Yeni yasa tasarısına göre eğer kadın veya fetüsün hayatı tehlikedeyse veya gebelik cinsel saldırı sonucu oluşmuşsa kadınlar kürtaj yaptırabilecek.

Şili Başkanı Michelle Bachelet yasa tasarısı geçtikten sonra başkanlık köşkünden yaptığı açıklamada “Bu tarihi bir sabah. Senato üç kürtaj davasında cezalandırılmanın kaldırılmasını onadı. Artık kadınlar bu gibi durumlarda kendileri için en iyisini seçebilecek” dedi.

Şili kanunlarına göre yasa tasarısı şimdi alt meclise gönderilecek ve uzlaşma sağlanmaya çalışılacak.

Sağ bloğun muhalefetine, hatta Bachelet’in kendi koalisyonundaki Hıristiyan Demokratlar’ın da karşı çıkmasına rağmen en büyük engel olan senatoyu aşan tasarının bir hafta içerisinde yasalaşması bekleniyor.


Karınca Dış Haberler