Ana SayfaGüncelSinagog saldırısına suç duyurusu: ‘Yahudi cemaatinin özgürce ibadet hakkı ihlal edildi’

Sinagog saldırısına suç duyurusu: ‘Yahudi cemaatinin özgürce ibadet hakkı ihlal edildi’

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Neve Şalon Sinagogu’na yapılan saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalon Sinagogu’na 21 Temmuz’da yapılan saldırıyla ilgili Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Sinagoglara yapılan saldırının birer nefret suçu olduğunu söyledi.

Suç duyurusuna ilişkin açıklama yapan İHD İstanbul Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu üyesi Işıl Su Erdoğan da, Alperen Ocakları üyelerinin yaptığı saldırıyla, Türkiyeli Yahudi cemaatinin korkusuzca ve özgürce ibadet etme hakkını ihlal ettiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Müslüman olmayan yurttaşların, din bağı, soy bağı kurularak hedef gösterildiğini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

Dünyanın başka yerlerinde yapılanların hesabı onlardan sorulmuş, her vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’ne sadakatlerine kanıtları istenmiştir. Cumhuriyet tarihi boyunca süren bu politika Müslüman olmayan yurttaşlara çoğunluğa itaat etmekten başka çare bırakmamış, varoluşlarını devletin ve toplumun onayına bağımlı kılmıştır.

Açıklamanın ardından ellerindeki dilekçelerle adliyeye giren İHD’liler, Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ne olmuştu?

İstanbul’da 20 Temmuz akşamı Neve Şalom Sinagogu’na antisemit saldırı düzenlenmişti.

Geçtiğimiz hafta Mescid-i Aksa’da İsrail polisinin üç Filistinli’yi öldürmesinin ardından başlayan olaylar sürerken, Alperen Ocakları üyesi bir grup, 20 Temmuz’da Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu’na saldırmıştı.

Sinagogun önüne gelen saldırganlar adına açıklamayı, daha önce de İstanbul Onur Yürüyüşü’nü tehdit ettiği gerekçesiyle iki ayrı davası bulunan Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican yapmıştı.

Açıklamada İsrail devletinin Mescid-i Aksa’nın girişine metal dedektörler konulmasını gerekçe gösteren saldırganlar “Nasıl orada bizim ibadet özgürlüğümüzü engelliyorsanız, biz de sizin burada ibadet özgürlüğünüzü engelleriz” demişti.

Grup bu açıklamanın ardından sinagoga taş ve sopalarla saldırmıştı.

Neve Şalom Sinagogu’na düzenlenen bu antisemit saldırının ardından Türkiye’deki en eski sinagog olan ve yaklaşık 30 yıldır ‘Korunması Gereken Kültür Varlıkları’ listesinde yer alan Balat’taki Ahrida Sinagogu da hedef alınmıştı.