Ana SayfaGüncelSona eren MGK’den YPG ve ‘bağımsızlık referandumu’na karşı bildiri

Sona eren MGK’den YPG ve ‘bağımsızlık referandumu’na karşı bildiri

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK sona erdi. Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada Irak Kürdistan Bölgesi’nin gündeminde olan bağımsızlık referandumunun ‘hukuken ve fiilen uygulanamayacağı’ belirtildi. Bildiride ayrıca YPG’nin hedef alınmaya devam edileceği de vurgulandı.

Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in dördüncü defa uzatılması yönünde tavsiye kararının alındığı ve yaklaşıl 6 saat süren toplantı ardından yazılı bir açıklama yayınlandı.

Suriye ve Irak’taki gelişmelerin ele alındığı belirtilen toplantı ardından yapılan açıklamada, ABD’nin IŞİD ile mücadele eden YPG’ye silah yardımında bulunması hatırlatılarak, ‘Türkiye’nin, bunların farklı isimler altında gözükse de aslında aynı örgüt olduğu konusunda ısrarla ortaya koyduğu ikaz ve itirazındaki haklılığını bir kez daha teyit etmiştir’ denildi.

Rojava’ya yönelik saldırıların devam edeceğine vurgu yapılan açıklamada ‘Uluslararası hukuk çerçevesinde gereğinin yapılmaya devam edileceği, Türkiye’nin sınırları boyunca bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyeceği vurgulanmıştır’ ifadelerine yer verildi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül’de gerçekleştirmeye hazırlandığı bağımsızlık referandumuna da değinen açıklamada konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:

Irak Kuzeyi Bölgesel yönetiminin aldığı referandum kararının, hukuken ve fiilen uygulanamayacağı, bu teşebbüsün vahim bir hata olduğu ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı belirtilmiştir. Irak’ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin muhafaza edilmesinin bölgede kalıcı istikrar, barış, güvenlik ve refah tesis edilebilmesine bağlı olduğu değerlendirilmiştir.