Ana SayfaManşetŞort giyen kadına fırından çıkarken sözlü saldırı ve taciz: ‘O aldığın ekmek sana haram’

Şort giyen kadına fırından çıkarken sözlü saldırı ve taciz: ‘O aldığın ekmek sana haram’

HABER MERKEZİ – İstanbul’da Sultan Taşar isimli kadın şort giydiği bahanesiyle bir erkeğin sözlü saldırı ve tacizine uğradı. Ekmek aldıktan sonra çıktığı fırında bir erkek Taşar’a “Giyinişine bak, aldığın şeye bak. O aldığın ekmek sana haramdır” diye bağırdı. Yaşadıklarını Gazete Karınca’ya anlatan Taşar, benzer saldırı ve tacizlerdeki artışa dikkat çekerek “Ne yapacaklar; bundan sonra yalnız yaşayan kadınların evleri mi işaretlenecek?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Asena Melisa Sağlam’ın İstanbul Pendik’te, Ayşegül Terzi’nin Çekmeköy’de şort giydiği için erkeklerin taciz ve saldırısına uğramasının yankıları sürerken, bir kadın daha benzer bir saldırıya maruz bırakıldı.

Bu kez İstanbul Bahçelievler’de oturan Sultan Taşar, ekmek almak için gittiği fırından çıkarken bir erkeğin sözlü saldırısına ve tacizine uğradı.

Tacizi sosyal medya hesabından paylaşan Sultan Taşar, yaşadıklarını Gazete Karınca’ya şöyle anlattı:

Sabah fırına ekmek almaya gidiyordum. Fırından ekmek alıp çıkarken bir taksinin kapısında duran orta yaşlarda bir erkek, ‘Giyindiğin şeye bak, aldığın şeye bak. O şortla ekmek almaya gelmişsin. O ekmek sana haram. Boğazından geçen her şey sana haram’ diye bağırmaya başladı. Daha sonra taksiye binerek pencereden ‘O babana söyle sana nasıl giyineceğini anlatsın’ diye bağırdı.

Kendisine sözlü saldırıda bulunan erkeğin bunları söyledikten sonra taksiye binip gittiğini anlatan Taşar, taksi hızla gittiği için plakayı alamadığını belirtti.

“Bundan sonra yalnız yaşayan kadınların evlerini mi işaretleyecekler?”

Kendisine yönelik saldırıyı ve önceki benzer saldırıları anımsatan Taşar, “Bunlar toplumun ne kadar yobazlaştığını gösteriyor” dedi.

“Yıllardır tacize, tecavüze ve şiddet karşı mücadele ediyoruz. Kadın olarak sokaktayız. Ancak bu tacizlerin nereden geleceği o kadar meçhul ki” diye devam eden Taşar, şunları ifade etti:

Bunların öncesinde Alevilere yapıldı, evleri işaretlendi, Kürtlere saldırıldı. Ne yapacaklar; bundan sonra yalnız yaşayan kadınların evleri mi işaretlenecek?

Kadın cinayetleri, şiddet, taciz ve cezasızlık

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı 2017 Haziran ayı raporuna göre sadece Haziran ayında 35 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Yalnızca bir ayda en az 47 kadın cinsel şiddete maruz bırakıldı.

Öyle ki önceki hafta İstanbul Pendik’te 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam minibüste “Ramazan’da şort giydiği için” kendisini “Tahrik oldum” diye savunan Ercan Kızılateş isimli erkeğin taciz ve şiddetine maruz kaldı.

Yine geçtiğimiz yıl da hemşirelik yapan Ayşegül Terzi, İstanbul Çekmeköy’de bindiği otobüste Abdullah Çakıroğlu isimli erkeğin saldırısına uğramıştı.

Kadın örgütleri ve hukukçular, bu tür vakalardaki cezasızlığın taciz ve şiddetin önünü açtığına dikkat çekiyor.

Yargılamalardaki hukuksuzlukların kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların da artmasına sebep olduğu dikkat çekilen bir diğer nokta. (BA)


Gazete Karınca