Ana SayfaGüncelSüryani mülklerinin Diyanet’e devri: Karar iptal ancak tescil duruyor

Süryani mülklerinin Diyanet’e devri: Karar iptal ancak tescil duruyor

HABER MERKEZİ – Mardin Valiliği, 2014 yılında aldığı ve Süryaniler’e ait çok sayıda kilise ve manastırın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrinin yapılmasını öngören kararı iptal etti. Ancak tescilinin halen Hazine’de olduğu belirtildi.

Mardin’in büyükşehir olmasının ardından, yasa gereği köyler resmi olarak mahalleye dönüştürülerek il idaresine bağlanmıştı.

Mardin Valiliği, Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu adıyla bir ‘Tasfiye Komisyonu’ oluşturmuş ve bu komisyon kentte tüzel kişiliği sona eren kurumların mülklerinin paylaştırılması sürecini başlatmıştı.

Komisyon, 2016 yılı içinde Mardin ilçelerinde bulunan ve Süryanilere ait onlarca kilise, manastır, mezarlık ve başka diğer arazileri başta hazine olmak üzere ilgili kamu kurumlarına devretmişti.

Alınan karar başta Süryani cemaati olmak üzere kamuoyunda tepki ile karşılanmıştı.

Tepkiler yoğunlaşınca, komisyon yeniden toplandı.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün’ün de bulunduğu toplantıda, komisyonun Pazartesi günü aldığı karar ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan devir işlemi iptal edildi.

Ancak karara göre, manastır ve kiliselerin Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapılan tahsisi iptal edilirken, tescilinin halen Hazine’de olduğu belirtildi.

Vakıf Başkanı Kuryakos Ergün, tahsis kararının iptal edildiğini ancak tescil kararının halen durduğunu belirterek, Süryani cemaatine ait manastır, kilise ve mezarlık tapularının vakfa verilmesi gerektiğini söyledi.

Ergün, hukuki anlamda verdikleri mücadelenin de süreceğini söyledi.