Ana SayfaEkolojiTek nedeni insanlar: Küresel ısınma artışı hedefinin çok uzağındayız

Tek nedeni insanlar: Küresel ısınma artışı hedefinin çok uzağındayız

HABER MERKEZİ – Açıklanan verilere göre 2017 yılının Haziran ayı, ölçülen en sıcak üçüncü Haziran ayı oldu. Haziran ayı sıcaklıklarının 41 yıldır ortalamanın üzerinde yaşadığımız yerkürede buna yol açan neden ise insanlar. Uzmanlara göre ‘ısınma artışının 1,5 veya 2 derece seviyesinde tutulması’ hedefinin gerçekleşmesi için bir an önce fosil yakıtların yanmasıyla oluşan sera gazı emisyonunun azaltılması gerekiyor.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından açıklanan verilere göre 2017 yılının Haziran ayı, kayıtlara geçen en sıcak üçüncü Haziran ayı oldu.

En sıcak Haziran ayının yaşandığı diğer yıllar ise 2015 ve 2016 yılları.

Açıklanan rakamlar, ısınmanın 115 bin yıldır görülmeyen seviyelerde olduğu tahminlerini doğrular nitelikte.

Bu veriler ışığında bazı uzmanların ulaşılması zor olarak gördüğü ‘ısınma artışının 1,5 veya 2 derece seviyesinde tutulması’ hedefinin gerçekleşmesinin daha da ihtimal dışı hale geldiği de görülmüş oldu.

Haziran ayı sıcaklıkları 41 yıldır ortalamanın üzerinde

Guardian’ın haberine göre NOAA tarafından açıklanan veriler, bu yılın Haziran ayında ölçülen kara ve su yüzeyi sıcaklıklarının 20’nci yüzyıl ortalamasının 0,82 derece üstünde olduğunu gösteriyor ve böylelikle geçtiğimiz ay ortalamanın üstünde sıcaklık seviyelerine ulaşılan arka arkaya 41’inci Haziran ayı oldu.

Haziran 2016 sıcaklıkları 20’nci yüzyıl ortalamasının 0,92 derece, Haziran 2015 sıcaklıkları ise 0,89 derece üstündeydi.

NASA verilerine göre bu yılın ilk altı ayı, kayıtlardaki en sıcak ikinci ilk altı ay oldu. Yılın ilk altı ayında yaşanan sıcaklıkların en fazla olduğu yıl ise 2016 yılıydı.

2017 yılında yaşanan yüksek sıcaklıklara ve ısınma trendine neden olan ise uzmanlara göre fosil yakıtların yanmasıyla oluşan sera gazı salınımı.

Rekor sıcaklıklarının tek nedeni insanlar

Pensilvanya Üniversitesi’nden Michael Mann’ın geçen sene yayımladığı belgelere göre 2014 yılında yaşanan rekor sıcaklıkların doğal olarak oluşmuş olma ihtimali milyonda birin altındaydı.

Son üç yıldaki sıcaklıklara da ilişkin konuşan Michael Mann’in açıklamaları şöyle:

Teslim ettiğimiz ek bir makalede de 2015 ve 2017 yılları arasında arka arkaya üç yıl boyunca yaşanan rekor seviyede sıcaklıkların doğal olarak oluşmuş olma ihtimali benzer bir ihtimal.

Özetlemek gerekirse sıcaklık rekorlarının tek açıklaması insanların küresel ısınmaya neden olması hesaba katılarak yapılabilir.

Şu anki eğilime göre endüstriyel hayat öncesi yaşanan ortalama sıcaklığın 1.5 derece seviyesinde tutulmasının hedeflendiği seviyeye 2040’lı yıllarda bile ulaşılabilir, hatta bazı araştırmalara göre daha erken bile ulaşılabilmesi mümkün.

Sidney’deki New South Wales Üniversitesi’nden Andy Pitman, hedefin gerçekleştirilebilmesi için sera gazı salınımının daha hızlı azaltılması görüşünde:

Isınmayı 2 derece ile sınırlı tutmak için şu anki hedef aralığının aşağısında yer alan sayılara göre bir hassaslık gösterilmesi ve hızlı kesintilere gidilmesi gerekiliyor. Ancak bu rakamlara yönelik hassaslık gösterildiğine ilişkin ortada bir kanıt yok.

Sera gazı emisyonunu azaltmak için de daha hızlı davranılması gerekiyor.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
‘Büyük Savaş’ın 44. günü: Rakka'da 7 mahalle kurtarıldı, kentin yüzde 40’ı DSG kontrolünde
Sonraki Haber
Fransa Genelkurmay Başkanı istifa etti