Ana SayfaGüncelTrans Onur Yürüyüşü: Taksim’de polis ablukası ve gözaltı

Trans Onur Yürüyüşü: Taksim’de polis ablukası ve gözaltı

HABER MERKEZİ – İstanbul Valiliği’nin yasakladığını duyurduğu 8. Trans Onur Yürüyüşü öncesi Taksim polis ablukasına alındı. Harbiye’den Taksim’e çıkmak isteyen aktivistlere polis müdahalede bulundu, 7 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Pangaltı ve Taksim’de basın açıklaması okundu. Açıklamada, “Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz! Transız, buradayız, alışın, gitmiyoruz” denildi.

Bu yıl 8’incisi yapılan Trans Onur Haftası kapsamında Taksim’de düzenlenmesi planlanan fakat İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığı duyurulan Trans Onur Yürüyüşü öncesi Taksim polis ablukasına alındı.

  Valilik Trans Onur Yürüyüşü'nü de yasakladı

İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklara polis yerleştirilirken, Gezi Parkı da polis tarafından kapatıldı.

Emniyet öğlen saatlerinden itibaren Zambak Sokak ve Meşelik Sokak, Atıf Yılmaz Caddesi-Sadri Alışık Sokak, Balo Sokak-Turnacıbaşı Caddesi, Yeni Çarşı Caddesi-Hamalbaşı Caddesi, Kumbaracı Yokuşu – Asmalı Mescit Caddesi, Taksim Tünel Şişhane Metro Kavşağı ve Taksim Tünel istikametini trafiğe kapattığını duyurdu.

Harbiye’de müdahale

Polis ablukasına ve yasak kararına karşı aktivistler Pangaltı’da 8. Trans Onur Yürüyüşü basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını arıdından kitle Harbiye’den Taksim’e yürüyüşe geçti.

Sloganlarla Taksim’e doğru ilerleyen kitleye polis TOMA ile müdahale etti.

Müdahale sonrası aktivistler ara sokaklara dağılırken aralarında Pembe Hayat Derneği’nden Buse Kılıçkaya ve LGBTİ+ aktivisti Şevval Kılıç’ın da olduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Taksim’de yürümelerine izin verilmeyen Trans aktivistler, Taksim’deki İstanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin bulunduğu sokakta da basın açıklamasını okudu.

‘Transız, buradayız, alışın, gitmiyoruz!’

8. Trans Onur Haftası kapsamında düzenlenen 8. Trans Onur Yürüyüşü’nde Pangaltı’da okunan basın açıklaması şöyle:

Yıllardır sorunsuz bir biçimde kutlanan ve kamu düzeni adına hiç bir sorun teşkil etmeyen Trans Onur Haftası iki yıldır valilik tarafından engelleniyor.

Valilik yaptığı açıklamada “başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın ve gezi amacıyla bölgede bulunan turistlerin güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek, söz konusu yuürüyüşün düzenlenmesine izin verilmeyecektir” diyor.

Valiliğe soruyoruz;

* Daha önce 8 kez düzenlenmiş olan yürüyüşte hangi yurttaşın güvenliği tehlikeye düşmüştür?

* Hangi turiste ufacık bir zarar gelmiştir?

Dönmeliğimiz kadar eminiz ki, değil İstanbul Valiliği, başbakanlık bile böyle bir gerekçeyi somutlayamaz…

İstanbul Valiliği lütfedip transların ve transfobi karşıtlarının güvenliğini de yayınladığı metine eklemiş. Valilik unutmuş olabilir; biz bir daha hatırlatalım!

Sayın vali;

İstanbul LGBTİ+ onur yürüyüşü 3 yıldır, trans onur yürüyüşü ise 2 yıldır tarafınızca yasaklanmaktadır. Bu 3 yılda 100’e yakın homofobi ve transfobi karşıtı yaralanmış, onlarcası gözaltına alınmış ve yine yüzlerce yurttaşa polis tarafından şiddet uygulanmıştır. En temel haklarını kullanmak üzere Taksim’e gelen onlarca yurttaş ise hukuksuz bir biçimde yargılanmıştır.

Ve yine pek sayın Vali, Anayasa’da güvence altına alınan haklarımız sivil-faşist unsurların; cihat, öldürme ve katletme çağrıları eşliğinde engellenmiştir. Üstelik sizlere bağlı kolluk kuvvetlerinin gözetiminde…

Soruyoruz,

Güvenlik, anayasal hakkını kullanan yurttaşları gazlayarak, döverek, gözaltına alınarak mı sağlanır? Güvenlik dediğiniz, anayasaya göre suç işlemiş sivil faşist unsurların yürüyüşe saldırmalarına göz yumarak, ses çıkarmayarak mı sağlanır?

Valinin bu sorulara cevap vermeyeceğini biliyoruz. Vali ve yürüyüşün yasaklanmasında fikir birliğine varan herkes bilsin ki, anayasal hakkımızı kullanma cüretinden asla vazgeçmeyeceğiz!

Bugün Ortadoğu, savaşlar, iç çatışmalar, iktidarların baskıcı politikaları ile kıvranmaktadır. Yanı başımızda, Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş, en acımasız yüzünü translara göstermektedir. Muhalif olduğu gerekçesi ile hükümetin de destek verdiği ‘Fetih Ordusu ve Özgür Suriye Ordusu’ gibi bir çok örgüt, LGBTİ+’lara yönelik bir çok sistematik suça imza atmış ve bir çok arkadaşımızı en ilkel yöntemlerle katletmiştir.

Tüm bu vahşetin ortasında yeni bir hayat kurmak için yola çıkan LGBTİ+’lar, bir geçiş ülkesi olarak Türkiye’ye göçmek zorunda kalmış ve yine sistematik olarak yok sayılmaya mahkum edilmişlerdir. Kamusal alanda bin bir türlü zorluk ile ayakta kalmaya çalışan göçmen translar, destek mekanizmalarından yoksun bir sistem içinde sivil ölüme mahkum edilmişlerdir.

Kampların içler acısı durumu, kiraların yüksekliği, işsizlik, güvencesizlik göçmenler için olağan bir hal almışken, translar için durum iki katı zorlaşmaktadır.

Toplumdaki transfobi, yabancı düşmanlığı ile birleşince Türkiye’de yaşayan göçmen translar için her gün şiddet ve tehditle yüzleşmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Her anımız ve aldığımız her soluk varolma mücadelesine dönüşmüştür.

Bizler, bu ülkenin farklı dillerde konuşan, farklı coğrafyalardan gelen, farklı inançlara sahip olan ve dünyanın tüm renklerini yüreğinde taşıyan transları olarak, hiçbir trans arkadaşımızın ölüm tehditleri, devlet ya da sivillerin şiddeti ve hiçbir türden ayrımcılığın karşısında yalnız kalmasına izin vermeyeceğimizi deklare ediyoruz. Yanyana gelmemizi engelleyen devlet aklına ve tüm ayrımcı fikirlere inat; biz translar, dil, din, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz!

Suriye’den ve diğer tüm ülkelerden Türkiye’ye göçen translar için yapacağımız yürüyüşü engelleyen Valiye birkaç sözümüz var!

Sayın Vali, Bilmiyor olabilirsiniz; hatırlatalım!

Anayasa’nın 34. maddesine göre “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”

Ve 2911 sayılı yasanın 3. maddesine göre de herkes izin almaksızın gösteri ve yürüyüş yapma hakkına sahiptir.

Sayın Vali, bizler anayasal hakların korunması için mücadele eden yurttaşlar olarak, sizi anayasaya uygun davranmaya ve suç işlememeye davet ediyoruz!

Unutmayın, sizlerden önce yürüyüşü yasaklayanlar bugün tutuklu ya da makamında değil. Ve bizler hala buradayız! Yaşamlarımızı ve yaşam alanlarımızı korumaya devam edeceğiz! Yürüyüşümüzü sokak sokak engelleseniz de, bizler ev ev, sokak sokak, şehir şehir varolma mücadelemizi her gün daha da büyüteceğiz.

Susma haykır translar vardır! Sınırlar kafamızda, göçmen translar aramızda!

Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz! Transız, buradayız, alışın, gitmiyoruz!


Bu haberde SPoD LGBTİ, dihaber ve bianet’ten yararlanılmıştır.