Ana SayfaGüncelTürkiye ‘kara listeyi’ geri çekti: Almanya’ya ‘Yanlış anlaşıldı’ denilmiş

Türkiye ‘kara listeyi’ geri çekti: Almanya’ya ‘Yanlış anlaşıldı’ denilmiş

HABER MERKEZİ – Almanya basını, iki ülke arasında kriz sürerken, Türkiye’nin Berlin yönetimine verdiği 681 şirketin bulunduğu listenin ‘yanlış anlaşıldığını’ söylediğini bildirdi. Listedeki şirketler, Türkiye’deki Gülen cemaati ile temas halinde olmakla suçlanıyordu.

Alman haber sitesi Spiegel Online’nın ‘güvenilir kaynaklara’ dayandırdığı bir haberde, Türkiye hükümeti yetkililerinin, Interpol üzerinden Berlin yönetimine verdiği 681 şirketin bulunduğu listenin ‘yanlış anlaşıldığını’ söylediği bildirildi.

Otomobil devi Daimler ile kimya devi BASF gibi Almanya’nın büyük şirketlerinin de yer aldığı listede, Türkiye hükümeti tarafından ‘terörizme yardımcılık’ ile suçlanan Alman şirketleri yer alıyordu.

Şirketler, Türkiye’deki Gülen cemaati ile temas halinde olmakla suçlanıyordu.

Erdoğan ‘Soruşturma yok’ demişti

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Alman şirketleri ile ilgili soruşturma yok” demişti.

Soylu liste için ‘Yanlış anlaşıldı’ dedi

Listenin Interpol üzerinden Türkiye tarafından haftasonu geri çekildiğinin açıklandığı haberde, Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Alman mevkidaşı Thomas de Maizière’yi bu sabah telefonla aradığı belirtildi.

Yapılan görüşmede Soylu’nun mevkidaşına ‘listenin yanlış aldığını’ dile getirdiği öğrenildi.

Liste Mayıs ayında verilmişti

Geçtiğimiz Çarşamba günü Alman Die Zeit gazetesi, Türkiye’nin ‘terörizme yardımcı’ oldukları iddiasıyla aralarında büyük Alman şirketlerinin de olduğu bir ‘kara liste’ sunduğunu bildirmişti.

Gazetenin haberinde, AKP hükümetinin Alman Federal Kriminal Dairesi (BKA) yetkililerine sunduğu listede 68 kişi ve şirketin adı bulunuyordu. Mayıs ayında İnterpol üzerinden BKA’ya sunulan ‘kara listede’ yer alan şirket ve kişilerin ‘Gülen Cemaati’ne yardım ettikleri’ iddia edilmişti.

BKA’nın Türkiye’nin listeye aldığı şirketlere dair daha ‘kesin’ deliller sunmasını istediği ancak Türk yetkililerden herhangi bir cevap alamadığı belirtilmişti. Alman yetkililer söz konusu listeyi ‘absürd’ ve ‘gülünç’ olarak değerlendirmişlerdi.

Listenin kamuoyuna açıklanmasından bir gün sonra ise Merkel hükümeti Erdoğan yönetimine yönelik bir dizi yaptırımı hayata geçireceğini açıklamıştı.

Bu listenin yanı sıra Erdoğan yönetiminin 2015 yılından bu yana Almanya’ya toplam 5 MİT listesi verdiği belirtiliyor. Almanya’da yaşayan ve bu listelerde ismi geçenler için Türkiye Alman yetkililerinden yardım istedi.