Ana SayfaDünyaTürkiye’de insan haklarının durumu daha da kötüye gidebilir mi?

Türkiye’de insan haklarının durumu daha da kötüye gidebilir mi?

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, aralarında örgütünün Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu hak savunucularının Türkiye’de gözaltında tutulmasına değinerek, “Türkiye’de insan haklarının durumu daha da kötüye gidebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Shetty, “Bir ülkeyi muhalif sesleri susturarak, bütün sivil toplumu baskılayarak ve medyanın konuşmaya korktuğu bir ortamda demir yumrukla yönetemezsiniz” dedi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’ün de bulunduğu Türkiye’deki önde gelen insan hakları savunucuları 5 Temmuz’da öğlen saatlerinde Büyükada’daki bir otelde düzenlenen toplantı esnasında toplu olarak gözaltına alınmıştı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, 5 gündür gözaltında tutulan hak savunucuları ile ilgili Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesi sırasında DW’nin sorularını yanıtladı.

Hak savunucularının serbest bırakılması çağrısında bulunan Shetty, Türkiye’deki insan haklarının durumuna ilişkin de açıklamalarda bulundu.

DW muhabirinin “Türkiye’de insan haklarının durumu daha da kötüye gidebilir mi?” sorusuna yanıt veren Af Örgütü Genel Sekreteri, “Bir ülkeyi muhalif sesleri susturarak, bütün sivil toplumu baskılayarak ve medyanın konuşmaya korktuğu bir ortamda demir yumrukla yönetemezsiniz” dedi.

Salil Shetty, soruya verdiği cevabın tamamı şöyle:

Şu an çok zor bir durumdayız. Çünkü insan hakları ile ilgili bir konu olduğunda Türkiye’deki rejim Gülen hareketi açısını ya da Batı propagandası açısını kullanarak bunu bir tür Batının müdahalesi, yabancı müdahalesi şeklinde değerlendiriyor. Ben Batılı hükümetlerin insan hakları konusunda çifte standarda sahip olduğunu her zaman söyledim. Ve bunu Türkiye konusnda da seçerek kullanıyorlar. Ancak bu sefer bu argümanı abarttılar. Batının gündemini Gülen’in gündemini unutun. Türkiye ne istiyor? Türkiye’nin anayasası ne diyor? Türk Anayasası ve yasalarına saygı gösterelim ve Türk vatandaşlarının isteklerini yerine getirelim. Bir ülkeyi muhalif sesleri susturarak, bütün sivil toplumu baskılayarak ve medyanın konuşmaya korktuğu bir ortamda demir yumrukla yönetemezsiniz. Hapiste olanlar dışında bunun ürpertici bir etkisi var. Medya kurumlarının otosansür uyguladığı anlaşılıyor. Ve nedenini görebiliyorsunuz.

DW Türkçe’nin “Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ile 3 Soru 3 Cevap” başlığı ile yayınladığı videonun tamamına buradan ulaşabilirsin.


Gazete Karınca