Ana SayfaManşetTürkiye’nin Afrin hazırlığı: Fırat Kalkanı’ndan kalma bazı gruplar ‘dağıtıldı’, yeni ordu kuruluyor

Türkiye’nin Afrin hazırlığı: Fırat Kalkanı’ndan kalma bazı gruplar ‘dağıtıldı’, yeni ordu kuruluyor

HABER MERKEZİ – Afrin’e saldırılar ve operasyon hazırlığı gündemdeki yerini korurken Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’nda desteklediği bazı gruplarla ‘ayrıştığı’, grupların silahsızlandırılarak ‘dağıtıldığı’ iddia ediliyor. Ahrar El Şam’ın bölgeden sorumlu lideri Ismail Khalawi’ye göre ise “Türkiye çeşitli grupları birleştirerek Kuzey Suriye’de yeni bir ‘ulusal ordu’ kurmaya çalışıyor”.

Türkiye 2016 yılının Ağustos ayında ‘IŞİD’le savaşma’ amacı ile Suriye’ye girmiş, burada bazı Arap, Kürt ve Türkmen grupları desteklemişti.

Başbakan Binali Yıldırım Mart ayı sonunda TSK’nin ‘Fırat Kalkanı’ adını verdiği bu operasyonun sonlandığını açıklamıştı.

Ancak operasyonun bittiği açıklansa da birçok Türk askeri ve garnizonu hala Suriye’de konuşlu.

Daha önce desteklenen gruplar silahsızlandırılıp ‘dağıtıldı’

Fakat Suriye’de Türkiye ve ‘Fırat Kalkanı’nda desteklediği silahlı gruplar arasında ayrışmalar olduğu belirtiliyor.

Çoğunluğu Kürtlerden oluşan ve Suriye’de YPG ve IŞİD’e karşı kurulduğu iddia edilen Liwa Ahfad Salahaddin grubu ‘ayrışmanın’ yaşandığı gruplardan biri.

Grubun lideri Mahmud Khallo, “TSK tarafından tutuklandığını ve birliklerinin silahsızlandırılıp dağıtıldığını” iddia etti.

Middle East Eye’daki habere göre Khallo “YPG’ye ve PKK’ye karşı olmamıza rağmen Türkiye silahlarımızı aldı. Madem şu anda silahsızız, siyasal bir parti kuracağız” dedi.

Khallo ayrıca ‘Türkiye’nin bölgede etki sahibi olabilmek için bütün birliklerini kullandığını’ da söyledi.

Türkiye’den açıklama yok, ÖSO doğruladı

Haberde Türkiye hükümetinin Khallo’nun iddialarıyla ilgili konuşmayı “Fırat Kalkanı Operasyonu hakkında yorum yapmıyoruz” diyerek reddettiği belirtiliyor.

Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) bir kaynağın ise Liwa Ahfad Salahaddin grubunun adını vermemekle birlikte tutuklamalar olduğunu doğruladığı kaydediliyor:

Özel olarak bu konu ile ilgili konuşamam ama TSK bunları yapmak zorundaydı. Genel çıkara aykırı hareket eden azınlık gruplar oluştu, her şey böyle başladı.

“Türk mandasını kabul etmeyeceğiz”

Yine ‘Fırat Kalkanı’na katılan gruplardan olan Fastaqim Union’un başkanı Izzedin Salam da Türkiye’den ‘rahatsızlığını’ ve endişesini şöyle dile getirdi:

Türkiye’ye ve Türk kardeşlerimize saygı duyuyor ve seviyoruz fakat Türk mandasını kabul etmeyeceğiz. Türkiye’nin körfezde çıkan krizde Katar’ın yanında mevziilenmesinden dolayı da endişeliyiz.

Salam ayrıca “Türkiye’nin Türkmenlere verdiği desteğin Suriyeliler arasında çatışmalara neden olduğunu” da öne sürdü.

“İdlib’deki birliklerle çalışılıyor, Afrin’e saldırı düzenlenecek”

Öte yandan Suriye’deki Türkmen birliklerine bağlı çalışan gazeteci olan Nassir Husso aktardığına göre Afrin’e yönelik saldırı hazırlığı var.

Husso, şu anda bir operasyona hazırlanıldığını ve bunun için İdlib’deki birliklerle de çalışıldığını belirtirken “Afrin’e saldırıyı düzenlemeye hazırlar” dedi.

Bölgedeki bütün birlikler TSK ile birlikte çalışarak ortak operasyonlar düzenleyecek. Türkiye çeşitli grupları birleştirerek Kuzey Suriye’de yeni bir ‘ulusal ordu’ kurmaya çalışıyor. Türkiye’de eğitim gören güvenlik güçleriyle birlikte ‘ulusal ordu’, güvenliği savaş bittikten sonra bile sağlayabilecek. Amacımız rejimi devirmek. Fakat şu an için Türkmen bölgelerini terör örgütlerinden korumaya çalışıyoruz.

Ayrıca Ahrar El Şam’ın bölgeden sorumlu lideri Ismail Khalawi Abu Hamza da “Kuzey Suriyede Türkiye desteğinin çok mühim olduğunu” söyledi:

Rusya ve ABD SDF’yi desteklerken biz komşumuz Türkiye ile kurduğumuz ittifaka güveniyoruz. DSG ile neredeyse her gün çatışıyoruz. Fakat PKK ve IŞİD’le de savaşıyoruz.

Ne olmuştu?

Türk ordusu, Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Herakatı’nda güneyde El Bab’a kadar ilerlemiş ve bu operasyonu tamamlamasının ardından Suriye’nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu’na destek amaçlı asker konuşlandırmıştı.

YPG’nin Türkiye’ye güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunan Ankara, geçtiğimiz haftalarda da Halep’in kuzeyine takviye kuvvet göndermişti.

2016 yılının Ağustos ayında ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Suriye’ye operasyon başlatan Türkiye, desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte El Bab’a kadar ilerlemişti.

Türkiye, bu operasyonu tamamladığını açıklamasının ardından ise yine Suriye’nin kuzeyine asker konuşlandırmıştı.

Türkiye yine geçtiğimiz haftalarda da Halep’in kuzeyine takviye kuvvetler göndermişti.

Türkiye’nin bu hazırlıkları ‘Afrin’e saldırı planı’ olarak değerlendirilirken, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık önceki gün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gerek gördüğü takdirde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini” söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Afrin bölgesinin “temizlenmesi gerektiğini” ifade etmişti.

Son olarak Reuters’a konuşan YPG Komutanı Sipan Hemo, Türkiye’nin hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemişti.

Hemo’nun bu açıklamalarına yanıt veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise “Askeri önlemler savaş ilanı değil, gelecek tehlikeye karşı hazırlık yapıyoruz” demişti.


Gazete Karınca