Ana SayfaGüncelTürkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri almasının olası sonuçları

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzeleri almasının olası sonuçları

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasının olası sonuçlarını değerlendiren ABD’li jeopolitik uzmanı ve stratejist Marco Vicenzino ABD-Türkiye ilişkilerinin “istikrarlı bir şekilde gergin” olduğuna dikkat çekerek “Erdoğan sistemi alırsa, ateşe daha fazla benzin dökmüş olacak” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alımına dair Rusya ile gerekli adımların ve imzaların atıldığını açıkladı.

Erdoğan, “İnşallah S-400’leri ülkemizde göreceğiz. Bunların ortak üretimiyle de süreci işleteceğiz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin, doğrudan NATO’nun rakibi olan Rusya tarafından üretilen S-400 hava savunma sistemini satın almak istemesi üzerine ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford “Türkiye’nin Rusya ile S-400 anlaşmasını tamamlaması halinde, bunun endişe verici bir durum olacağını” söyledi.

Dunford’un bu açıklamasını ise S-400’lerin NATO sistemiyle uyumsuz olduğunu hatırlatan Pentagon Sözcüsü’nün uyarısı izledi.

Olası sonuçları ne olur?

Uzmanlar ise Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almasının ‘ateşe benzin dökmek olacağı’ yorumunu yapıyor.

DW Türkçe’ye konuşan ABD’li jeopolitik uzmanı ve stratejist Marco Vicenzino, S-400 alımının, Türkiye ile ABD ve diğer NATO müttefikleri arasındaki ihtilaflara bir yenisini ekleyeceğinin aşikâr olduğunu belirtiyor.

Vicenzino, özellikle gitgide karmaşık bir hâl alan Ortadoğu denkleminde tarafların çıkarlarının daha da birbirinden uzaklaştığını söylerken, Türkiye’nin S-400’leri, başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerine karşı bir koz olarak kullandığını belirtiyor ve bunun gerekçelerinin füze savunma sistemi konusunun ötesine geçtiğini savunuyor.

Açıkçası bu noktada, ABD’nin Suriye’de YPG’ye verdiği destek kilit bir faktör. Daha geniş perspektifte ise Türkiye’deki darbe girişimi sonrası yaşanan operasyonlar, demokratik standartların ve insan haklarının ihlali ile otoriter rejim nedeniyle Avrupa ile yaşanan gerginliğin artması büyük önem arz ediyor.

ABD-Türkiye ilişkilerinin “istikrarlı bir şekilde gergin” olduğunu belirten Vicenzino, olası bir S-400 krizinin Ankara-Washington hattını nasıl etkileyebileceğine dair ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

Erdoğan geçmişte de Çin’den füze savunma sistemi almakla tehdit etmişti. Ancak ABD ve NATO müttefiklerinden gelen baskı sonucunda geri adım atmıştı. Erdoğan nihayetinde Rus sisteminden de vazgeçerse, bunu yaparken mümkün oldukça fazla taviz koparmaya çalışacak. Ama sistemi alırsa, ateşe daha fazla benzin dökmüş olacak.

Erdoğan ne demişti?

Partisinin 25 Temmuz’daki Grup Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’dan S-400 füzelerinin alınması için imzaların atıldığını açıklamıştı.

NATO’nun ve özellikle ABD’nin karşı çıktığı kararın ardından Erdoğan, füzelerin satın alımının ‘gerilime neden olmayacağını’ savunmuştu.

“S-400’ler neden gerilme neden olsun? Bir ülke kendi güvenliğine yönelik en ideal arayışı yapmak durumundadır” diye konuşan Erdoğan,  Rusya ile imzaların atıldığını açıkladığı konuşmasının devamında şunları söylemişti:

Biz yıllardır ABD ile bu tür şeylerde istediğimizi yapamıyorsak arayış içinde olmak durumundayız. Ve bunlar arayışın bir ürünüdür. İşte NATO. Yıllardır NATO ülkesi olan Yunanistan S-300’leri kullanıyor. Neden rahatsız oluyorlar?

Previous post
HDP Milletvekili Besime Konca tahliye edildi
Next post
Kuzey Kore’den bir ‘kıtalararası balistik füze’ denemesi daha: Bütün Amerika menzilimizde