Ana SayfaDünyaTürkiye’nin ‘üs kurabiliriz’ dediği İdlib’deki cihatçı gruplar ‘birbirine girdi’

Türkiye’nin ‘üs kurabiliriz’ dediği İdlib’deki cihatçı gruplar ‘birbirine girdi’

HABER MERKEZİ – Türkiye sınırındaki İdlib’de cihatçı grupların birbiriyle çatışmaya başladığı, Heyet Tahrir el Şam ve Ahrar’uş Şam arasındaki çatışmaların geniş bir alana yayıldığı bildirildi. Türkiye daha önce yaptığı açıklamada İdlib’e üs kurabileceğini açıklamıştı.

Türkiye sınırında bulunan İdlib’deki cihatçı grupların birbiriyle çatışmaya başladığı bildirildi.

Açıklama, Britanya merkezli savaş gözlem grubu Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden geldi.

Gözlemevi ‘İdlib bölgesini kontrol eden İslamcı örgütlerin birbiriyle çatışmaya başladığını’ duyurdu.

Çatışmaların, bölgedeki en güçlü örgütlerden olan El Kaide’den ayrıldığını açıklayan Nusra Cephesi’nin de dahil olduğu Heyet Tahrir el Şam ve Ahrar’uş Şam örgütleri arasında yaşandığı belirtilirken, çıkan çatışmalarda iki sivil dahil ölenler olduğu kaydedildi.

Gözlemevi başlayan çatışmaların İdlib’in Türkiye sınırındaki kasabalarından güneydeki bölgelerine, batısından doğusuna kadar geniş bir alana yayıldığının belirtiyor.

Gözlemevine göre çatışmalar İdlib’de cihatçılar arasında görülen en sert çatışmalardan.

Ayrıca Türkiye’nin bölgede desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun da çatışmalarda Ahrar’uş Şam’u desteklediği Gözlemevi’nin verdiği bir diğer bilgi.

Gözlemevi’ne göre çatışmalar, İdlib merkezinde bir eylemde Özgür Suriye Bayrağı açılması ve açan gruba ateş açılması sonrasında başladı.

Cilvegözü Sınır Kapısı geçici süre kapatıldı

Çatışmalar Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısının karşısında bulunan Ahraru’ş Şam kontrolündeki Babül Hava sınır kapısı civarına sıçrarken Türkiye, Cilvegözü Sınır Kapısı’nı yarın yolcu ve tır, ertesi gün de yalnızca tır giriş çıkışlarına kapattı.

Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ‘inşaat ve asfalt çalışmaları yapıldığı’ için sınır kapısının kapatıldığı ifade edildi.

Kalın ‘TSK İdlib’e konuşlanabilir’ demişti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Haziran ayında yaptığı açıklamada çatışmasızlık bölgeleri ile ilgili mekanizma kapsamında İdlib’e Türk ve Rus askeri konuşlanabileceğini açıklamış, hükümete yakın olan Sabah gazetesi de, Türkiye’nin İdlib’deki askeri üssünün Cebel-i Şeyh Dağı’nda inşa edileceğini iddia etmişti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka’da “Büyük Savaş” adıyla yürüttüğü operasyonda yer alan birliklerden olan Ceyş El Siwar yani ‘Devrimciler Ordusu’nun komutanlarından Ehmed Sultan Ebu Erac ise Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları sürerken yaptığı açıklamada “Türkiye’nin asıl amacının İdlib’e girerek buraya yerleşmek olduğunu” savunmuştu.

El Siwar, “Hatta bunun için sınırda bazı grupları da eğitiyorlar. Onları donatarak, bizim bölgelerimize saldırtacaklar” demişti.

İdlip’in Türkiye’nin desteklediği grupların hem siyasi hem de askeri merkezi haline getirildiğine kaydeden Ceyş El Siwar komutanı “Türkiye ile Rusya’nın anlaşması sonucu Hama, Humus, Halep, Şam ve diğer yerlerden gelen bütün çeteler İdlib’e yerleştirildiler. Halep ve diğer yerlerden çıkan kişiler de buraya getirildi” diye konuşmuştu.


Bu haberde BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.