Ana SayfaDünyaUkrayna: ‘Petya siber saldırısı’nı Rusya düzenledi

Ukrayna: ‘Petya siber saldırısı’nı Rusya düzenledi

HABER MERKEZİ – Ukrayna cumartesi günü yaptığı açıklamada ‘geçtiğimiz hafta ülkeye düzenlenen ve dünyaya yayılan Petya siber saldırısından Rusya’nın sorumlu olduğunu’ iddia etti.

Cumartesi günü Ukrayna Güvenlik Servisi’nden (SBU) yapılan açıklamada, Ukrayna’ya düzenlenen ve birçok ülkeye yayılan siber saldırının arkasında Rusya olduğu iddia edildi.

Salı günü Ukrayna’da devletin altyapı tesislerini fidye yazılımlar ile hedef alan ‘Petya’ isimli siber saldırı dünyanın birçok ülkesine yayılmıştı.

Petya’nın ilk hedefleri aralarında Ukrayna Ulusal Bankası’nın, devletin enerji şirketinin ve en büyük havaalanın olduğu birçok devlet kurumu olmuştu.

SBU yaptığı açıklamada bu saldırının Aralık 2016’da Ukrayna’ya saldırı düzenleyen Rus hacker grubuyla ve dolayısıyla da Rusya ile ilintili olduğunu iddia etti.

Rusya’nın önemli devlet belgelerini yok etmek ve panik yaratmak için bu yönteme gittiği öne sürüldü.

Bazı siber güvenlik uzmanları ise ‘siber saldırı Rusya’daki büyük şirketleri de vurduğu için saldırının arkasında Moskova olamayacağını’ söyledi.

Ne olmuştu?

2014’te Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlıları ve ordu arasındaki çatışmalar Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle sonuçlanmıştı.

Ukrayna Rusya’yı Kırım’da askeri varlığını arttırmakla suçlamış, çıkan çatışmalarda 10.000’den fazla insan hayatını kaybetmişti.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Cezaevinde resim yapmak yasakmış: Zehra Doğan'a resim malzemeleri verilmiyor
Next post
AKP Lice ilçe yöneticisine saldırı sonrası biri gazeteci 12 kişi gözaltına alındı