Ana SayfaDünyaÜrdün’de kadınlar cinsel saldırı suçlularını aklayan yasaya karşı ayakta

Ürdün’de kadınlar cinsel saldırı suçlularını aklayan yasaya karşı ayakta

HABER MERKEZİ – Ürdün’de kadınlar, cinsel saldırı suçlularının tecavüz ettikleri kadınlarla evlenmeleri halinde affedilmesini öngören yasayı protesto etti.

Ürdün’de kadınlar, insan hakları aktivistleri ve çeşitli kurumların temsilcileri cinsel saldırı suçlularının saldırıda bulundukları kadınlarla evlendikleri takdirde affedilmelerini öngören ceza maddesine karşı ayağa kalktı.

Evrensel’in Arabtradeunion’a dayandırarak verdiği habere göre Temsilciler Meclisi önünde açıklama yapan kadınlar, tecavüzcüleri akladığı belirten ceza kanununun 308. maddesinin tamamen kaldırılmasını istedi.

‘Madde hukuk ilkelerine aykırı’

Konsey ise madde 308’i tamamen kaldırmak yerine değişiklerle yürürlükte kalabileceğini önerdi ve tecavüzcünün tecavüz ettiği kadın ile evlenmesi sonrası affını içeren kısmını birçok kadın topluluğunun ve insan hakları örgütünün karşı çıkmasına rağmen yürürlükte bıraktı.

Parlamentoya 308. maddenin Medeni Kanun’un ve kişisel statü mevzuatının hukuk ilkelerine uygun olmadığını belirten bir açıklama yapan Kadın İşleri Ulusal Komitesi liderliğindeki kurumlar, yasal komitesinin tehlikeli bir emsalle geldiği ve Medeni Haklar Mevzuatı’yla çeliştiğini belirtti.

“Yasa tecavüzcüleri ödüllendiriyor”

El Cezire’ye konuşan Ürdünlü Kadınlar Derneği Başkanı Nadya Şamruk, “Bu yasa tecavüzcülerin özgürce dolaşmasına imkan tanımakla kalmıyor, onları kurbanları ile evlendirerek ödüllendiriyor. Kurban ise ceza almış oluyor” şeklinde konuştu.