Ana SayfaDünyaVenezuela’da muhalefet ‘seçimi’ boykot kararı aldı, genel greve gitti: İki günde en az üç kişi hayatını kaybetti

Venezuela’da muhalefet ‘seçimi’ boykot kararı aldı, genel greve gitti: İki günde en az üç kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ –  Venezuela’da son üç ayda Başkan Maduro ve hükümet karşıtı sokak protestoları artış göstermiş, çıkan çatışmalarda en az yüz kişi hayatını kaybetmişti. Dün muhalefetin Başkan Maduro’nun Pazar günü gerçekleştireceği ‘temsilci seçimleri’ni iptal etmesi amacıyla başlattığı genel grevin ikinci gününde de en az üç kişi hayatını kaybetti.

Venezuela’da son Nisan ayından bu yana ‘gıda kıtlığı’ üzerine çıkan hükümet karşıtı sokak protestoları artış göstermiş, göstericiler solcu devlet başkanı Nicolas Maduro’yu suçlamıştı.

Maduro kanadı ise gösterileri ‘sağ ve şiddet yanlısı’ olarak değerlendirmiş ve ana amacın ideolojik olduğunu iddia etmişti.

  Venezuela hakkında dürüst olmak – Mike Gonzales

Şu ana kadar  binlerce insan tutuklandı, hükümet ve muhalefet destekçilerinin, güvenlik güçlerinin ve sivil halkın da yer aldığı yüz beş insan hayatını kaybetti.

ABD muhalefeti desteklemişti

Cuma günü muhalif milletvekillerinden oluşan grup düzenlediği kongrede bütün üyelerinin Maduro yanlısı olduğunu iddia ettiği devlet Yüksek Mahkemesi’ne ‘alternatif yargıçlar’ atamıştı.

ABD de şu an görevde olan veya eskiden görev yapmış 13 yetkiliye ‘yolsuzluk, demokrasiyi güçsüzleştirme, baskı kurma’ konusunda yaptırım uygulayacağını açıklayarak muhalefeti desteklemişti.

Bu gelişmeler üzerine muhalafet, Pazar günü yapılacak temsilci seçimlerini boykot etme ve genel greve gitme kararı aldı.

Muhalefet seçimi boykot ediyor

Seçimde belediyelere dağıtılan 364 anayasal temsilci ve demografik gruplardan (çiftçi, balıkçı vs) 181 ‘sektörel’ aday seçilmesi öngörülüyor.

Muhalefet bu oylamayı ‘sektörel adayların aday olmadan önce insanlardan imza toplayıp ‘hükümet tarafından yürütülen’ seçim komisyonuna sunacak olmasının muhalif temsilcilerden kurtulmanın bir yolu olduğu’ iddiasıyla seçimi boykot ediyor.

İddialara göre Maduro, ‘diktatörlüğünü’ güçlendirmeyi, yeni bir anayasa yazarak muhalefet ağırlıklı yasama organını yeniden düzenlemeyi planlıyor.

İki günde 170 kişi gözaltına alındı, en az üç kişi hayatını kaybetti

Bugün ikinci gününe giren  ‘genel grev’de güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az 170 kişi gözaltına alındı ve en az üç kişi hayatını kaybetti.

Başkan Nicolas Maduro ise ‘Pazar günü yapılacak Temsilci Meclisi seçimlerinin ertelenmeyeceğini, Venezuela’ya barışı getirmenin tek yolunun bu olduğunu’ söyledi.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şili'de kürtaj yasağını kaldıran yasa onanmadı: Binlerce insan sokaklara döküldü
Sonraki Haber
Meclis tarihinde bir ilk: HDP'li Hezer ve Sarıyıldız'ın vekillikleri 'devamsızlıktan' düşürüldü