Ana SayfaÇeviriVenezuela’da muhalif vekiller Yüksek Mahkeme’ye ‘paralel yargıçlar’ atadı

Venezuela’da muhalif vekiller Yüksek Mahkeme’ye ‘paralel yargıçlar’ atadı

HABER MERKEZİ – Venezuela’da son üç ayda Başkan Maduro ve hükümet karşıtı sokak protestoları artış göstermiş, çıkan çatışmalarda en az yüz kişi hayatını kaybetmişti. Cuma günü muhalif milletvekilleri düzenlediği kongre ile devlet Yüksek Mahkemesi’ne resmi olmayan ‘paralel yargıçlar’ atadı. Yüksek Mahkeme yaptığı açıklamada bu atamaların yasal olarak ‘vatana ihanet’ suçu kapsamına girdiğini belirtti.

Venezuela’da son Nisan ayından bu yana ‘gıda kıtlığı’ üzerine çıkan hükümet karşıtı sokak protestoları artış göstermiş, göstericiler solcu devlet başkanı Nicolas Maduro’yu suçlamıştı.

Maduro kanadı ise gösterileri ‘sağ ve şiddet yanlısı’ olarak değerlendirmiş ve ana amacın ideolojik olduğunu iddia etmişti.

Şu ana kadar  binlerce insan tutuklandı ve hükümet ve muhalefet destekçilerinin, güvenlik güçlerinin ve sivil halkın da yer aldığı yüzün üzerinde insan hayatını kaybetti.

Muhalif milletvekilleri resmi olmayan ‘alternatif yargıçlar’ atadı

Cuma günü muhalif milletvekillerinden oluşan grup düzenlediği kongrede bütün üyelerinin Maduro yanlısı olduğunu iddia ettiği devlet Yüksek Mahkemesi’ne ‘alternatif yargıçlar’ atadı.

Kongre üyesi milletvekilleri halka açık bir plazada, ‘petrol zengini Venezuela’nın Maduro diktatörlüğüne girmesiyle mücadele etmek’ iddiasıyla 13 yeni yargıç seçti ve 20 yargıcın yerini değiştirdi.

Reuters’ın haberine göre, bu atama sembolik olsa da ‘paralel devlet’ tartışmalarını büyüttü.

Yüksek Mahkeme: Ülkenin bağımsızlığı ve güvenliğini tehdit altına sokarak suç işliyorlar

Yüksek Mahkeme ‘alternatif yargıçlar’ isminin illegal olduğunu ve kongreye katılanların tutuklanabileceğini açıkladı.

Yüksek Mahkeme  Anayasa Başkanı Jose Mensoza ‘atamaların’ ardından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Ülkenin bağımsızlığı ve güvenliğini tehdit altına sokarak suç işliyorlar. Özelde bu, millete ve devlete ihanet suçudur.

Maduro’ya yönelik dış baskı artıyor

‘Alternatif yargıçlar’ şu anda görevde olanların yerine geçemeyecekse de muhalefetin Maduro’ya yeni bir başkanlık seçimine gitmesi için baskı yapmak için bu hamleyi yaptığı düşünülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Pazartesi günü yaptığı konuşmada ‘katı ekonomik yaptırımlar’ uygulayacağı konusunda sosyalist başkan Maduro’yu ‘bir kez daha’ tehdit ederken bölöge devletleri Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay siyasi tutukluların salınması ve müzakere sürecinin başlaması çağrısında bulunuyor.


Karınca Dış Haberler