Ana SayfaEkolojiYanlış yapılar kentleri ‘yakıyor’: Gökdelenler havayı 10 derece ısıtıyormuş

Yanlış yapılar kentleri ‘yakıyor’: Gökdelenler havayı 10 derece ısıtıyormuş

HABER MERKEZİ – Özellikle metropollerde sıcaklık en az 10 derece fazla hissediliyor. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse bunun nedeninin yanlış yapılaşma olduğunu söylüyor. Köse’ye göre gökdelenlerle dolu şehirleşmenin tesiriyle 38 derece olan sıcaklığı yurttaşlar daha yüksek hissediyor.

Afrika sıcaklıkları ile birlikte kavurucu bir yaz geçiren Türkiye, bir haftalık serin bir molanın ardından bu haftaya da sıcak başladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 30 derecenin üzerinde olacak sıcaklıklar konusunda yurttaşları uyardı.

Uzmanlar ise metropollerde sıcaklığın en az 10 derece fazla hissedileceğini söyledi.

Uzmanlara göre bunun sebebi ise şehirlerdeki gökdelenler.

‘Gökdelenlerdeki cam kaplamalar güneş ışınlarını yansıtarak ısıyı artırıyor’

Türkiye Gazetesi’nden Damla Peker’e konuşan TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, yüksek yapılardaki cam kaplamaların güneş ışınlarını yansıtarak çevresinde ısı artışını etkilediğini belirtiyor.

Hava sıcaklığının 38 derece olduğu bir günde hissedilen sıcaklığın nemle birlikte 48 derecelere ulaştığını söyleyen Köse, “Şehirleşmenin tesiriyle ciddi manada 38 derece olan sıcaklığı biz daha yüksek hissediyoruz” diyor.

Köse, yanlış yapıların sonuçlarına ise şu sözlerle dikkat çekiyor:

Kışın kar bekliyoruz. Kırsala yağıyor ama şehir merkezine yağmıyor. Çünkü yanlış yapılardan dolayı şehrin üzerine gelen kar yağmura dönüyor. Yüksek binaların rüzgâr yönüne göre yapılması önemli. Eğer, şehrin rüzgâr koridorlarını engellerseniz bu sıkıntılar yaşanacaktır.




Önceki Haber
Erdoğan’a göre ‘tutuklu gazeteci yok’: ‘Hepsi yalan, kendilerinin gazeteci olduğunu iddia ediyorlar’
Sonraki Haber
66 yıl sonra bir ilk: İZDENİZ’de grev