Ana SayfaToplumsal Cinsiyet‘Yargıda cinsiyetçilik’ raporu: Hak arayışı arttı hak arama kanalları tıkandı

‘Yargıda cinsiyetçilik’ raporu: Hak arayışı arttı hak arama kanalları tıkandı

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, takipçisi olduğu davalar üzerinden yargının tavrını ve OHAL döneminde kadınların yaşadığı hak ihlallerini ‘Yargıda Cinsiyetçilik’ başlıklı raporda derledi. Cinsel suçların arttığı buna karşın cezaların azaldığına vurgu yapılan raporda, KHK’lerle kapatılan kadın örgütlerine dikkat çekilerek ‘hak arayışının arttığı ancak hak arama kanallarının tıkandığı’ belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, takipçisi olduğu davalar ile 2017 yılı Ocak – Nisan ayları arasında Olağanüstü Hal (OHAL) şartlarında yargıda yaşananları kadın ve çocuk hakları bağlamında değerlendirdiği ‘Yargıda Cinsiyetçilik’ başlıklı raporu yayınladı.

Raporda, Platformun 5 davaya müdahil olarak katılmakla birlikte toplam 88 dava, 105 duruşma takibi gerçekleştirdiği belirtildi ve şu bilgiler aktarıldı:

Bunlar içinde 23 dava sonuçlanmıştır. 12 davada indirim uygulanmamış, 11 davada ise indirim ya da serbest bırakma gibi cezasızlığa neden olan kararlar verilmiştir.

‘2015’den itibaren hak ihlallerinde artış var’

2010 yılından bu yana davaların takipçisi olduğunu belirten Platform, 2015 yılı itibariyle Türkiye’de kadın ve çocuk hak ihlallerinin artması ve çeşitlenmesiyle beraber takip edilen davaların da kapsamının genişlediğini ve arttığını kaydetti.

OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile artan hak ihlallerine dikkat çekilen raporda, ‘şiddetin ve çatışmalı durumların yükseldiği tüm olağanüstü durumlarda olduğu gibi kadın hak ihlallerinde artış yaşandı’ denildi.

‘Hak arayışı arttı hak arama kanalları tıkandı’

Hak arayışının artıp hak arama kanallarının tıkandığı belirtilen raporda kapatılan basın kurumu ve kadın örgütlerine dikkat çekildi.

Bu süreçte KHK’lar ile hiçbir gerekçe gösterilmeden yargı yolu da kapatılarak, 50’yi aşkın kadın örgütü, kadın haber ajansı JİNHA bir gecede kapatıldı, kapılarına mühür vuruldu, mal varlıklarına el konuldu.

İhraçlar, polis şiddeti, tutuklama

Kamu kurumlarından ihraç edilenlerin %20’sini kadınların oluşturduğu ifade edilen raporda, ‘Üniversitelerden atılan kadın akademisyenler, polis şiddetine maruz kaldı. İşine dönmek için açlık grevi yapan Nuriye Gülmen’in sağlığı kritik sınıra yaklaşmışken gece yarısı evi basılarak gözaltına alındı, tutuklandı, onunla dayanışmak isteyen çok sayıda kadın polis şiddetine uğradı’ denildi.

Raporda ayrıca OHAL döneminde koruma tedbirlerinin uygulanmamasına, kadın cinayetlerinde yaşanan artışa ve nitelik değişikliğine de dikkat çekildi.

Cezalık Adalet Bakanlığı verilerine de yansıdı

Cinsel suçların arttığı buna karşın cezaların azaldığına vurgu yapılan raporda, bunun Adalet Bakanlığı verilerinde de görüldüğü belirtildi.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2016 yılı adli istatistikleri son yıllarda cinsel suçlarda arttığını, verilen cezaların ise azaldığını ortaya koydu.

Cinsel istismarlarda artış

OHAL’de çocuklara yönelik hak ihlalleri ve istismarların da arttığının belirtildiği raporda şöyle dendi:

Çocuk cinsel istismarında artış yaşanmasına karşın, istismar mağduru çocukların örselenmeden ifade süreçlerinin tamamlanmasını sağlayan ÇİM(Çocuk İzlem Merkezi) işleyişi 15 Temmuz sonrası yargıda yaşananlar, personel yetersizliği nedeniyle aksadı. Mağdur çocuklardan duruşma öncesi fail ile karşılaşma kaygısı nedeniyle kalp krizi ve intihar nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar oldu.


LGBTİ’lerin ve kadınların yaşam tarzlarına müdahalenin de ele alındığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.