Ana SayfaGüncelYPG kaynakları: Türkiye ÖSO’yla birlikte Afrin civarına 12 karargah kurdu

YPG kaynakları: Türkiye ÖSO’yla birlikte Afrin civarına 12 karargah kurdu

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e operasyon hazırlığı iddiası gündemdeki yerini korurken, Türkiye’nin Suriye’de desteklediği ÖSO grupları ile birlikte Afrin civarına 12 karargah kurduğu ve buralara sevkiyat yaptığı iddia edildi. YPG kaynaklarına göre Türkiye olası bir Afrin saldırısında buraları ‘ana üs olarak kullanacak’.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e saldırıları yer yer devam ederken, Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyon hazırlığı içinde olduğu iddiası hala gündemde.

Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemiş, bu açıklama Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak YPG dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin ve desteklediği grupların 5 Haziran’dan bu yana Afrin ve Kobani’de köylere saldırdığını, bu bölgeler üzerinde hava hareketliliğinin arttığını yinelemişti.

‘Afrin etrafında 12 karargah kuruldu’

Son olarak YPG kaynakları Şehba bölgesindeki (Minbiç, Cerablus ve Bab) bazı kasabalar ile köylerin topçu atışı ile hedef alındığını duyurdu.

Ayrıca TSK’nin Suriye’de desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile birlikte bu bölgede 12 köyü karargah haline getirdiği, Türkiye’den getirilen ağır silahların buralarda konuşlandırıldığı ve buraya sevkiyatın halen devam ettiği öne sürüldü.

Öyle ki Türkiye ve desteklediği grupların YPG denetiminde bulunan köylerin 300 metre kadar yakınına konuşlandığı belirtiliyor.

YPG’li yetkili: ‘Olası bir saldırıda ana üs olarak kullanacaklar’

dihaber’e konuşan bir YPG yetkilisine göre konuşlanılan noktalar olası bir Afrin saldırısında ana üs olarak kullanılacak.

Askeri yetkili, şimdilik konuşlanılan köylerden eş zamanlı olarak Afrin’in doğusu ile Şehba bölgesine özellikle akşam saatlerinde bombardıman yapıldığını belirtiyor.

Yapılan atışlarla köylerin hedef alındığını belirten yetkili, şu ana kadar can kaybı yaşanmasa da çok sayıda evin yıkıldığı bilgisini veriyor.

Erdoğan: Kimseden izin almayız

Afrin’e operasyon ve saldırılar gündemdeki yerini korurken, daha önceki demeçlerinde birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak dün yaptığı açıklamada hedef adı vermeden sınır ötesi operasyon sinyali vermişti.

Erdoğan, ‘enerji kaynaklarının güvenliğinin, terör örgütlerinin tasfiyesine bağlı olduğunu’ söyleyerek, şöyle konuşmuştu:

Hiç kimse Türkiye’nin, çevresinde olup bitenler karşısında tepkisiz kalmasını, kendisine yönelik saldırıları karşılıksız bırakmasını beklemesin. Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız. Bunun da bilinmesini istiyorum.

ABD ve Rusya sıcak bakmıyor

Afrin’e yönelik olası bir Türkiye operasyonuna Rusya ve ABD’nin nasıl baktığı da merak konusu.

Geçtiğimiz günlerde Rusya konuyla ilgili olarak Türkiye’yi uyarmıştı.

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova “Türkiye Afrin’i ele geçirmek için operasyon başlatırsa Rusya’nın tavrı ne olacak?” sorusuna “Suriye sürecinde angaje hiç kimse bu ülkenin yasalarını, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit etmemeli” yanıtını vermişti.

Yine Rakka’da IŞİD’e karşı YPG’nin öncü bileşeni olduğu Demokratik Suriye Güçleri ile hareket eden ve YPG’ye silah temininde bulunan ABD de Afrin’e olası bir operasyona sıcak bakmadığının sinyalini vermişti.

ABD’nin Türkiye  Büyükelçisi John Bass, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıları ve olası operasyon planıyla ilgili gelen bir soru üzerine “Tüm aktörlerin de IŞİD’le mücadeleye odaklanması, öncelik Rakka’da olmalı” demişti.