Ana SayfaGüncelYPG’den ‘Afrin’ açıklaması: Türkiye’nin hazırlığı savaş ilanı seviyesinde

YPG’den ‘Afrin’ açıklaması: Türkiye’nin hazırlığı savaş ilanı seviyesinde

HABER MERKEZİ – TSK’nin Afrin’e yönelik saldırıları yer yer devam ederken YPG Komutanı Sipan Hemo, Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söyledi. Hemo’nun bu açıklamalarına yanıt veren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise “Askeri önlemler savaş ilanı değil, gelecek tehlikeye karşı hazırlık yapıyoruz” dedi.

YPG, Nisan ayında Afrin sınırının karşısına askeri yığınağı yoğunlaştıran, 27 Haziran’da bölgeyi top atışlarıyla ve son olarak önceki gün Demokratik Birlik Partisi (PYD) denetimindeki bölgeleri ateş altına alan Türkiye’nin ‘savaş hazırlığında’ olduğunu açıkladı.

Açıklama YPG Komutanı Sipan Hemo’dan geldi.

Hemo’ya göre Türk ordusunun Azez-Cerablus hattı yakınlarında konuşlandırılması bir “savaş ilanı”.

Reuters haber ajansına konuşan Hemo, bu tarz askeri faaliyetlerin büyük bir çatışma riskini beraberinde getirdiğini söylerken, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile çatışma olasılığına ilişkin ise şunu söyledi:

Türklerin hazırlığı savaş ilanı seviyesine ulaştı ve önümüzdeki günlerde gerçekten çatışmalar yaşanmasına neden olabilir. Bu potansiyel saldırı ihtimaline karşı kayıtsız kalmayacağız.

Kurtulmuş: Savaş hazırlığı değil

YPG Sözcüsü Hemo’nun bu açıklamalarına yanıt ise Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan geldi.

Reuters’a konuşan Kurtulmuş, “Askeri önlemler savaş ilanı değil, gelecek tehlikeye karşı hazırlık yapıyoruz” dedi.

Işık ‘Operasyondan çekinmeyiz’ demişti

Türk ordusu, Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Herakatı’nda güneyde El Bab’a kadar ilerlemiş ve bu operasyonu tamamlamasının ardından Suriye’nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu’na destek amaçlı asker konuşlandırmıştı.

YPG’nin Türkiye’ye güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunan Ankara, geçtiğimiz haftalarda da Halep’in kuzeyine takviye kuvvet göndermişti.

2016 yılının Ağustos ayında ‘Fırat Kalkanı’ adı ile Suriye’ye operasyon başlatan Türkiye, desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ile birlikte El Bab’a kadar ilerlemişti.

Türkiye, bu operasyonu tamamladığını açıklamasının ardından ise yine Suriye’nin kuzeyine asker konuşlandırmıştı.

Türkiye yine geçtiğimiz haftalarda da Halep’in kuzeyine takviye kuvvetler göndermişti.

Türkiye’nin bu hazırlıkları ‘Afrin’e saldırı planı’ olarak değerlendirilirken, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık dün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gerek gördüğü takdirde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini” söylemişti.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Afrin bölgesinin “temizlenmesi gerektiğini” ifade etmişti.


Bu haberde BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.