Ana SayfaDünyaYüzbinlerce Afrinli saldırılara karşı sokakta: ‘İşgale hayır’

Yüzbinlerce Afrinli saldırılara karşı sokakta: ‘İşgale hayır’

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarını ve olası saldırı planlarına karşı yüz bini aşkın Afrinli kitlesel bir yürüyüşle tepki gösterdi. Eylemde “Afrin’de Türk işgaline hayır” pankartı açıldı.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik topçu atışları yer yer sürerken, bölgeye saldırı planı da gündemdeki yerini koruyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık dün yaptığı açıklamada “Türkiye’nin gerek gördüğü takdirde Suriye’nin kuzeyindeki Afrin bölgesine operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini” söylemişti.

Afrinliler ise Türkiye’nin olası saldırı planına karşı sokağa çıktı.

Yüz bini aşkın kişinin katıldığı yürüyüş, Heyva Sor a Kurd/Kürt Kızılayı binası önünde başladı.

Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş 19 Temmuz Stadyumu önünde mitinge dönüştü.

Eylemde “Afrin’de Türk işgaline hayır” ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine çok sayıda pankart da açıldı.

19 Temmuz Stadyumu’ndaki eylem konuşmalarla devam etti.

Ne olmuştu?

Nisan ayında Afrin sınırının karşısına askeri yığınağı yoğunlaştıran, 27 Haziran’da bölgeyi top atışlarıyla hedef alan Türkiye, son olarak dün gece yine Demokratik Birlik Partisi (PYD) denetimindeki bölgeleri ateş altına almıştı.

Afrin’i hedef alan TSK güçlerine YPG de karşılık vermişti.

Türkiye’nin bu son saldırısında dört sivil yaralanmıştı.

Öte yandan Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırı planına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, TSK sınırdan top atışlarıyla bölgeyi hedef alırken hala sessizliğini koruyan Rusya’ya uyarılarda bulunmuştu.

“Türkiye’nin Afrin’e yönelik bir saldırıya girişmesinin Rusya’dan bağımsız, onların onayı olmadan gerçekleşmeyeceği inancındayım” diyen Ahmed, Afrin’e yönelik bir operasyonun Rusya için de ‘bedelinin ağır olacağına’ dikkat çekmişti.

Ahmed, “Bu, savaşı büyütür. Bundan herkes zarar görür. Rusya, Türkiye’de kendisini de etkileyecek bir krizin önlenmesi için Kürtleri feda etmeyi düşünüyorsa, büyük bir yanlış yapar” demişti.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarını değerlendiren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise bölgeye yönelik olası bir operasyonun Türkiye’ye ‘büyük kaybettireceğini’ söylemişti.

IŞİD’e karşı direnişin sembolü olan Kobani’yi örnek veren Güven, böylesi bir girişimin yaşanması durumunda Türkiye’nin Suriye’yi geçeceğini belirtmiş ve “Türkiye’de içte öyle şeyler yaşanır ki AKP’nin de hayal edemeyeceği şeyler olur” uyarısında bulunmuştu.