Ana SayfaGüncel1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı: Gazeteci Murat Çelikkan Kırklareli Cezaevi’ne girdi

1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı: Gazeteci Murat Çelikkan Kırklareli Cezaevi’ne girdi

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezası alan gazeteci Murat Çelikkan, Kırklareli Cezaevi’ne girdi.

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle hakkında yapılan yargılamada hapis cezası alan gazeteci Murat Çelikkan Kırklareli Cezaevi’ne girdi.

Çelikkan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Mayıs’ta görülen davada, “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.

Çelikkan’ın cezası mahkeme tarafından “Sanığın duruşmadaki davranışlarıyla yeteri kadar pişmanlık göstermemiş olması” gerekçesiyle ne ertelenmiş ne de para cezasına çevrilmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi ise mahkemenin verdiği cezayı onamıştı.

‘Gazetecileri cezalandırmak demokratik düzeni yaralamaktadır’

Çelikkan duruşmada şu savunmayı yapmıştı:

İfade özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmaz yapı taşlarından birini oluşturur. Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre ifade özgürlüğü rahatsız eden, şok eden, üzen muhalif haber ve yorumları da kapsamaktadır. Tek sesli bir toplum, demokratik bir toplum değildir. Gerçeğin iktidarların farklı versiyonları ve bileşenleri tarafından hegemonik olarak dayatıldığı toplumlar demokratik toplumlar değildir. Tarih, iktidarlar tarafından dayatılan tek boyutlu, tek sesli, tek odaklı toplum mühendisliklerin insanlık için ne denli büyük yıkımlara yol açtığının örnekleriyle doludur. Çağımızda gerçeği ortaya çıkarmak için verilen mücadele toplumların çatışmalarını demokratik yollarla çözme çabalarına destek vermektedir. Savaşı değil, barış içinde bir arada yaşamak isteyen toplumların bu arzularını güçlendirmeye yaramaktadır. Haber veren, gazetecilik yapan ve ifade özgürlüğünü savunan insanları cezalandırmak ve mahkum etmek sadece o insanlarla sınırlı kalmayıp demokratik düzeni de yaralamaktadır.

Çelikkan 45 gün cezasını ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılmazsa, infaz yasası gereği 13 ay boyunca Türkiye’nin tutuklu gazetecilerinden biri olacak.

Murat Çelikkan 25 yıllık gazetecilik hayatı boyunca muhabirlik, editörlük, köşe yazarlığı ve yayın yönetmenliği gibi çeşitli görevler üstlendi.

Türkiye insan hakları hareketinde aktif olarak yer alan Çelikkan, İHD, Af Örgütü – Türkiye, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucusu oldu ve yönetim kurullarında yer aldı. Kürt sorunu ve medya etiğiyle ilgili projelerde çalıştı.

Çelikkan, 2010 yılından bu yana Hafıza Merkezi’nin kuruluş çalışmalarında yer alıyor.