Ana SayfaGüncel15. İstanbul Bienali | Çiçek desenli MOBESE’ler şehrin sokaklarında: Kim kimi gözetliyor?

15. İstanbul Bienali | Çiçek desenli MOBESE’ler şehrin sokaklarında: Kim kimi gözetliyor?

HABER MERKEZİ – 15. İstanbul Bienali’ne sayılı günler kala, bianelin ‘Mekân Dışı Sanatçılar’
listesindeki isimlerden Burçak Bingöl’ün ürettiği, güvenlik ve denetim ile teşhir ve kontrol arasındaki bağa vurgu yapan çiçekli güvenlik kameraları şehrin sokaklarına yerleştirildi. Bingöl bu çalışması ile giderek normalleşen gözetleme sistemine eleştirel bir yorum getirirken, izleyen-izlenen ilişkisini de tersine çeviriyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 15. İstanbul Bienali “iyi bir komşu” temasıyla 16 Eylül’de başlayacak.

Bienalin açılmasına bir ay kala, sanatçı Burçak Bingöl’ün seramikten ürettiği, Beyoğlu’nda yetişen çiçeklerle bezenmiş güvenlik kameraları [MOBESE (MOBil Elektronik Sistem Entegrasyonu)], şehrin çeşitli noktalarına yerleştiriliyor.

Eserlerinde dekoratif motifleri sıkça kullanan sanatçı, “Günebakan” adlı serisinde MOBESE’leri Beyoğlu bölgesinden topladığı bitki desenleriyle süsledi.

Kültür Servisi’nde yer alan habere göre sanatçının böylece günümüzde giderek normalleşen gözetleme sistemine eleştirel bir yorum getirdiği ve kameraları bizi gözetleyen aygıtlar olmaktan çıkarıp onları birer sanat eseri haline getirerek izleyen-izlenen ilişkisini de tersine çevirmeyi hedeflediği belirtiliyor.

Bingöl’ün kameraları, bienal boyunca aralarında Kumbaracı 50, Pera Müzesi, Şimdi Cafe, LeBon Pastanesi gibi mekânların olduğu 20’yi aşkın noktada görülebilecek.


‘İyi bir komşu’: İstanbul Bienali’nin sergi mekânları açıklandı 32 ülkeden 55 sanatçı: İşte 15. İstanbul Bienali’ne katılacak sanatçılar