Ana SayfaDünya2017’nin ilk dört ayı: Almanya’dan Türkiye’ye 5,6 milyonluk silah satışı

2017’nin ilk dört ayı: Almanya’dan Türkiye’ye 5,6 milyonluk silah satışı

HABER MERKEZİ – Almanya’daki silahlanma firmaları, bu yılın ilk dört ayında Türkiye’ye 5 milyon 600 bin euro tutarında silah ve mühimmat sattı.

Almanya hükümetinin NATO müttefiki Türkiye’ye 2016 yılının başından bu yana tam 11 kez silah satışı gerçekleştirmeyi reddettiği ortaya çıkmıştı.

Ancak, iki ülke arasındaki gerilimlerin devam ediyor olmasına da rağmen 2017 yılında Almanya’dan Türkiye’ye silah satışı devam ediyor.

Bu yılın ilk dört ayında Almanya’dan Türkiye’ye 5 milyon 600 bin euro değerinde silah ve mühimmat satışı yapıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya Federal Meclisi’nde Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesi üzerine Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, bu rakam daha önce izni verilmiş ve bu yılın başından itibaren sevkiyatı gerçekleşmiş silah ve mühimmatı içeriyor.

Bakanlık açıklamasında Almanya’nın NATO müttefiki Türkiye’ye 2016 yılında 49 milyon euro değerinde silah ve mühimmat satışı yaptığını da kaydetti.

Almanya’da yasalara göre silah firmalarının ülke dışına yaptığı satışları hükümetin onaylaması gerekiyor.

22 milyon euroluk yeni silah satışına izin

Öte yandan Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2017 yılının ilk dört ayında Türkiye’ye toplam 22 milyon euro tutarında silahlanma malzemeleri için satış izni verildi.

Sol Parti Milletvekili Dağdelen, RedaktionsNetzwerk’e konuya ilişkin verdiği demeçte Almanya hükümetini “Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi radikal İslamcı terörü destekleyen ülkeleri silahlandırmakla” suçladı.

Dağdelen, “Alman hükümeti gözün gördüğünü riske ediyor, silah sevkiyatı ile bölgedeki çatışmalarda yangının üzerine körükle gidiyor” diye konuştu.