Ana SayfaDünyaABD’de ırkçı gösteriler sonrası OHAL ilan edildi

ABD’de ırkçı gösteriler sonrası OHAL ilan edildi

HABER MERKEZİ – ABD’nin Virginia eyaletinde yüzlerce ırkçı grubun yaptığı gösteriler sırasında çıkan olaylar sonrasında bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville şehrinde Konfederasyon ordusunun* komutanı General Robert E. Lee’ye ait heykelin kaldırılması planı üzerine, ırkçı gruplar protesto gösteri yaptı.

Irkçı grupların silahlarıyla geldikleri gösteriye karşıt görüşteki grubun gelmesi üzerine kavga çıktı.

Kentte yaşanan gerilimin ardından Charlottesville Belediyesi bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

ABD medyası, vali Terry McAuliffe’in olağanüstü hal emri vermesine kadar bölgede güvenlik güçlerinin yeterince önlem almadığını savundu.

Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıkladı.

Ne olmuştu?

Cuma gecesi Ku Klux Klan (Siyahlara karşı olan faşist bir örgüt) örgütüne benzer şekilde meşaleler taşıyan gruplar, Virginia Üniversitesi’nde düzenledikleri gösteri sırasında “Yahudiler yerimize geçemeyecek”, “Kan ve toprak”, “Tek halk, tek ulus, göçe son” gibi ırkçı sloganlar atmıştı.


*ABD’de Konfederasyona üye güney eyaletler, Amerikan İç Savaşı öncesinde tarıma dayalı ekonomilerinden dolayı köleliği savunuyordu. Toplumun önemli bir bölümü tarafından “bölücü ırkçı sembol” olarak kabul edilen, güney eyaletlerinin bazılarında ABD bayrağının yanına asılan Konfederasyon bayrağı da çoğu eyalet tarafından kaldırılıyor.




Önceki Haber
Bugün Dünya Fil Günü: 'Avcılara karşı filler koruma altına alınsın'
Sonraki Haber
Fotoğraflarla: Dünyada bu hafta yapılan protestolar