Ana SayfaDünyaABD’den Çin ile süren ’40 yıllık çatışmasızlığın bozulabileceği’ sinyali

ABD’den Çin ile süren ’40 yıllık çatışmasızlığın bozulabileceği’ sinyali

HABER MERKEZİ – ABD ile Kuzey Kore’nin nükleer silah denemelerine ekonomik destek sağlamakla suçladığı Çin arasında yeni bir kriz başladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson “1972’den beri çatışmasızlığın hakim olduğu ikili ilişkinin tehlikeye girdiği” sinyalini verdi.

Kuzey Kore’nin yaptırımlara rağmen nükleer silah çalışmalarını sürdürmesinin ardından başlayan “füze krizi” derinleşmeye devam ediyor.

ABD, Çin ve Rusya’yı bu çalışmalara “ekonomik destek sağladıkları ve yeterli yaptırım uygulamadıkları” iddiasıyla suçlarken, Çin devlet gazetesinden “ancak acemi bir ABD Başkanı kendi bitiremediği sorunu bizim yaptırımla bitirebileceğimizi ve özellikle yapmadığımızı düşünebilir” demişti.

‘Çin ile çatışmasızlık bozulabilir’ sinyali

Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada “Çin ile yaklaşık kırk yıldır süren  çatışmasızlığın bozulabilme riski olduğu” sinyallerini verdi.

Dünyanın iki dev ekonomisi hakkında yaptığı yorumlarda Tillerson şu anda ‘asıl soru’nun şu olduğunu söyledi:

Çin ile ilişkimizi nasıl tanımlamalıyız ve iki ülkenin ve dünyanın kar sağlayabileceği ekonomik refahı nasıl garanti etmeliyiz, nerede farklılıklarımız var? Tabii ki farklılıklarımız olacak, şimdi de var. Bu farklılıklarla bir çatışmaya yol açmadan nasıl başa çıkabiliriz? Çin ile ilişkimizi Kuzey Kore’deki gibi durumlar üzerinden test ediyoruz. Bu küresel tehditi (Kuzey Kore) objektif bir şekilde çözebilmek için beraber çalışabilecek miyiz? Ve farklılıklarımız olduğu konularda – Güney Çin Denizi ve birtakım ticari farklar- bu farklılıkları çatışmaya neden olmadan ve iki tarafın da hizmet edecek şekilde çözebilecek miyiz?

‘İki ülkenin arasının neredeyse tamamen açıldığını belirtmenin kibar yolu’

New York Asya Topluluğu’ndan ABD Çin İlişkileri Merkezi Başkanı Orville Schell Tillerson’ın sözlerini ‘ABD ile Çin’in arasının büyük ölçüde açıldığını söylemenin kibar yolu’ diye nitelendirdi.

Böylece Çin’de zamanın lideri Mao Zedung ve ABD Başkanı Richard Nixon arasında 1972’de yapılan anlaşmanın üzerinden 40 yıla aşkın süre geçmesinin akabinde ‘ilk defa iki ülke arasında kaçınılmaz bir şekilde ayrılan yolların sinyalleri verilmiş’ oldu.


Karınca Dış Haberler