Ana SayfaGüncelAdalet Bakanlığı’ndan savunmayı susturma talimatı: ‘Örgüt davalarında avukatlar yasaklansın’

Adalet Bakanlığı’ndan savunmayı susturma talimatı: ‘Örgüt davalarında avukatlar yasaklansın’

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı’nın “örgüt suçlarında” yargılananların davalarında müdafilik veya vekillik görevi üstlenen avukatların görevden yasaklanması için ağır ceza başsavcılıklarına talimat verdiği ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı’nın yargılamalarda avukatların görevden yasaklanabilmesi için ağır ceza başsavcılıklarına talimat verdiği ortaya çıktı.

Bakanlık, , “örgüt suçları”, “devletin güvenliğine karşı suçlar”, “anayasal düzene karşı suçlar” ve “terör suçlarından” şüpheli sanık ve hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevi üstlenen avukatların görevden yasaklanmasını istedi.

Cumhuriyet’in haberine göre talimatta Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) “müdafilik veya vekillik görevini üstlenmekten yasaklama” ile ilgili maddelerinin anımsatıldı ve şu ifadeler yer aldı:

Kamuoyu tarafından hassasiyetle takip edilen terör ve çıkar amaçlı suç örgütleri ya da infial uyandıran bazı suçlara ilişkin soruşturmalar nedeniyle tutuklamalar kapsamında, müdafiler aracılığı ile örgütsel haberleşme, talimat alma ve verme, delillerin karartılması gibi güvenlik zaafiyeti oluşturacak eylemlerin önlenmesi, örgütten ayrılmaların kolaylaştırılması ve soruşturma ya da davaların selameti bakımından, ilgili makamlar tarafından önleyici tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir.

Müdafilik görevinden yasaklama kararının, avukat hakkındaki soruşturma veya kovuşturma konusu suçla sınırlı olmak üzere, bir yıl süre ile verilebileceği; soruşturma ve kovuşturmanın niteliği itibarıyla bu sürelerin altı aydan fazla olmamak üzere en fazla iki defa uzatılabilir.

Devam eden veya yeni başlayacak olan soruşturma ve kovuşturmalarda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yukarıda belirtilen hükümleri doğrultusunda ilgili cumhuriyet başsavcılığınca gereğinin yapılmasının soruşturmaların daha sağlıklı yürütülmesi amacıyla yararlı olacağı değerlendirilecektir.

Talimatta görevde yasaklanan avukatların başka davalarla ilgili olsa bile müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişiyi cezaevinde ziyaret edemeyeceği de kaydedildi.