Ana SayfaDünyaAGİT’ten Interpol’e uyarı: ‘Türkiye’nin talepleri dikkatle incelenmeli’

AGİT’ten Interpol’e uyarı: ‘Türkiye’nin talepleri dikkatle incelenmeli’

HABER MERKEZİ – AGİT, Interpol’den Türkiye’nin özellikle gazetecilere kadar uzanan iade amaçlı yakalama taleplerinin ‘daha dikkatli incelenmesi’ çağrısı yaptı.

Almanya’nın Köln kentinde yaşayan yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı’nın Türkiye’nin talebi nedeniyle İspanya’da gözaltına alınmasının ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) da Interpol’e bir çağrı geldi.

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, Interpol Genel Sekreteri Jürgen Stock’a, son haftalardaki yakalama taleplerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Harlem Désir, Türkiye’de yaşanan gelişmeler kapsamında başta gazeteciler olmak üzere yakalama taleplerinin ‘dikkatle incelenmesi’ gerektiğini vurguladı.

Akhanlı’nın İspanya’da Interpol tarafından yakalandığını hatırlatan Désir, söz konusu bültenin askıya alınması kararının da doğru olduğunu belirtti.

AGİT temsilcisi, Türkiye’nin yakalama talebine rağmen Interpol’ün ‘baskılara karşı bireyleri korumayı’ amaçlayan 3 no’lu maddeyi işletmesinin memnuniyet verici olduğunu da kaydetti.

Interpol’ün uyguladığı kırmızı bültenlerin yarattığı etkiye de değinen Désir, İsveç vatandaşı Hamza Yalçın’ın İspanya’da tutuklandığını hatırlatarak, Yalçın’a yönelik kırmızı bültenle arama kararının askıya alınmasını umduğunu dile getirdi.

AGİT Basın Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, “İnterpol, devletler tarafından ifade özgürlüğünün boğulması için kötü amaçla kullanılmamalıdır” uyarısını da yaptı.