Ana SayfaGüncelAhmet Cemal hayatını kaybetti

Ahmet Cemal hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Bahcmann, Celan, Benjamin, Nietzsche ve nicelerinin çevirmeni, yazar ve akademisyen Ahmet Cemal, hayatını kaybetti.

Kalp sorunu yaşayan ve bir süredir tedavi gören yazar ve çevirmen Ahmet Cemal hayatını kaybetti.

İleri Haber ve Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal, Haziran ayında yayımlanan köşe yazısında “Bu yıl ölümün kıyılarına yaptığım üçüncü yolculuk. Ve bir geri dönüş daha” diye yazmıştı.

Ahmet Cemal’in cenazesi yarın (2 Ağustos) Moda Camii’nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

Ahmet Cemal hakkında

5 Mart 1942 tarihinde İzmir’de doğdu.

İstanbul’da, Moda İlkokulu’ndan sonra Sankt Georg Avusturya Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede bir süre asistanlık yaptı.

İstanbul, Avusturya Kültür Ataşeliği’nde basın danışmanı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Almanca Bölümü’nde ve Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü’nde çeviri dersleri verdi.

Varlık, Yazko Edebiyat ve Milliyet Sanat gibi dergilerde yazarlık, Yazko çeviri dergisinde de genel yayın yönetmenliği yaptı.

Farklı üniversitelerde sanat tarihi, estetik, kültür tarihi, metin yazımı, çağdaş tiyatro gibi dersler verdi.

Dünyanın önde gelen yazar ve felsefecilerinin eserlerini Türkçeye çevirdi.

Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, J.W.v. Goethe, E.H. Gombrich, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Novalis, Erich Maria Remerque, Rainer Maria Rilke, Friedrich Schiller, Anna Seghers, Manes Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig’ın eserleri Türkçeye kazandırdığı çeviriler arasındaydı.

Deneme ve makaleleri “Odak Noktasında Yaşananlar”, “Yaşamdan Çevirdiklerim”, “Şeref Bey Artık Burada Yaşamıyor”, “Bizi Yaşatanlar ve Öldürenler”, “Aradığımız Tiyatro”, “Oynamak Varken”, “Sanat Üzerine Denemeler”, “İnsana dönmek”, “Giderayak”, “Lanetlenmiş Ağustosböcekleri”, “Okuyan Gençliğe Mektuplar” başlıklarıyla kitaplaştı.

Şiirleri “Geçmiş Bir Dua Kitabından” adıyla çıktı. “Kıyıda Yaşamak” adlı bir romanı ve “Dokunmak” adlı bir öykü kitabı, “Ben, Nazım, Yaşarken ve Ölürken” ve “Deliliğe Övgüye Methiye” adlı oyunları var.