Ana SayfaGüncelAkademi geriliyor: Türkiye’deki üniversiteler dünya sıralamasında sonlarda

Akademi geriliyor: Türkiye’deki üniversiteler dünya sıralamasında sonlarda

HABER MERKEZİ – Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “2002’den bugüne üniversitelerimiz gerek nicelik, gerekse nitelik olarak çok büyük ilerlemeler kaydetti” açıklamasına karşın KHK ile binlerce ihracın gerçekleştiği Türkiye akademilerinde son beş yılda geriye gidiş söz konusu. Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE verilerine göre 2017 yılında yapılan sıralamada Türkiye’den ilk 500’e girebilen devlet üniversitesi yok.

Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın (THE) verileri, Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kalitesinin son beş yılda geriye gittiğini ortaya koydu.

THE’nın, üniversitelerin eğitim kaliteleri, araştırmaları ve uluslararası tanınmışlıklarını göz önüne alarak oluşturduğu “Dünya Üniversiteleri Sıralaması” raporunda, 2012 yılında ilk 200’de Türkiye’den sadece bir üniversite yer alırken, 2017 yılında yapılan sıralamada ise Türkiye’den ilk 500’e girebilen devlet üniversitesi olmadı.

BirGün’de yer alan habere göre Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi, THE’nın Dünya Üniversiteleri Sıralaması listesinde “800 +” olarak yer buldu.

Boğaziçi Üniversitesi de 2012’den bugüne 200 sıra gerileyerek 500’üncü oldu.

2016-2017 eğitim-öğretim yılında “Devlet Üniversiteleri Sıralaması”nda Türkiye’de birinci olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise dünya sıralamasında 550 sıra gerileyerek 800’üncü sırada yer aldı.

THE’nin 2017 yılı istatistiklerinde Türkiye’den en yüksek sıralamada yer alan üniversite ise Bilkent Üniversitesi (BÜ) oldu. Vakıf üniversitesi olan BÜ, listeye 400’üncü olarak girebildi.

Oxford ilk sırada

THE’nın, aralarında araştırmalara ayrılan bütçe ve akademisyen kalitesi gibi değişkenlerin olduğu 13 farklı parametreyi dikkate alarak oluşturduğu listenin birinci sırasında İngiltere’den Oxford Üniversitesi yer aldı.

ABD’den California Institute of Technology (Caltech) ikinci olurken onu yine ABD’den Stanford Üniversitesi izledi.